Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, drożdże, oregano i sól. Wmieszaj jogurt i przecier i zacznij zagniatać ciasto. W miarę zagniatania dolewaj ciepłą wodę. Zagniataj i dolewaj (ok. 100 ml) aż ciasto osiągnie elastyczną konsystencję i nie będzie się lepić do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie przez kilka minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło objętość. Powinno to potrwać ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformuj z niego rulon. Pokrój go na 5 równych części i z każdej uformuj okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj materiałową szmatką i odstaw ponownie w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bułeczki i piecz przez ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 35 min
Czas wyrastania: 2 godz 15 min
Czas wypieku: 20 min