Przepis

przygotowywanie zaczynu
240 min
przygotowywanie zaczynu
1. Połącz ze sobą 100 g mąki żytniej, 100 ml wody z rozpuszczoną solą i 100 g zakwasu. Wymieszaj drewnianą łyżką w misce i odstaw miskę w temperaturze pokojowej na ok. 4 godziny.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu dodaj jeszcze 100 g mąki żytniej, mąkę pszenną i jogurt. Całość zagnieć aby uzyskać jednolite, odchodzące od ręki ciasto.
wyrastanie
360 min
wyrastanie
3. Uformuj z ciasta rulon i podziel na 6 równych części. Z każdej uformuj bułeczkę, połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład do wcześniej nagrzanego do 60 stopni i wyłączonego piekarnika) na ok. 6 godzin lub dłużej. Możesz też wybrać cieplejszy pokój w domu.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Gdy kończy się czas wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz bułeczki przez ok. 20 minut aż zbrązowieją. Daj im ostygnąć.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej