Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki, wymieszaj rękami, aby stworzyły jednolite ciasto i uformuj z ciasta kulę.
wyrastanie
360 min
wyrastanie
2. Jeśli posiadasz koszyk do pieczenia wyłóż go folią do żywności, obsyp mąką i wstaw ciasto. Jeśli nie masz koszyka, po prostu uformuj z ciasta kulę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw na ok. 5-6 godzin do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko kaloryfera).
pieczenie
35 min
pieczenie
3. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Jeśli używałeś/aś koszyka, połóż blachę wyłożoną papierem do pieczenia do góry nogami na koszyku, przewróć, aby wyjąć ciasto z koszyka. Odklej folię i wsadź do piekarnika. Jeśli nie używałeś koszyka, po prostu wsadź blachę do piekarnika. Piecz ok. 35 minut aż chleb zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej