Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. W misce pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i cukier.Dodaj miękkie masło i rozpocznij zagniatanie. Stopniowo dolewaj jogurtu a następnie mleka, cały czas zagniatając. Gdy powstanie jednolita masa, zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Włóż ciasto do miski i przykryj folią do żywności. Odłóż ciasto do wyrośnięcia w cieplejsze miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego palnika) aż podwoi objętość (jeśli wolisz upiec je od razu).
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 5 części i uformuj z nich kulki. Kulki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika. Przykryj szmatką i odłóż w ciepłe miejsce na 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Przed włożeniem bułeczek zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Włóż bułeczki i piecz do momentu, aż zbrązowieją. Gdy nabiorą już odpowiedniego koloru, wbij w nie wykałaczkę- jeśli ciasto nie przykleiło się do niej i wyszła sucha, oznacza to, że bułeczki są gotowe (na ogół trwa to około 15 minut).
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min