Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy suszone drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę z oliwą i zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie skropionej oliwą. Przykrywamy ściereczką i stawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 9 części. Formujemy kulki podobnej wielkości. Tak uformowane bułki umieszczamy obok siebie w okrągłej formie (wyłożonej od spodu pergaminem i posmarowanej oliwą).
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie smarujemy bułeczki z wierzchu białkiem i posypujemy ziarenkami.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy góra-dół do 200. Bułeczki pieczemy przez 30 minut, aż będą rumiane.
Smakowita
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą Maślany Smak.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min