Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy suszone drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę z oliwą i zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem, aż osiągnie formę elastycznej kuli.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie skropionej oliwą. Przykrywamy ściereczką i stawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.

formowanie
3 min
formowanie

3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 9 części. Formujemy kulki podobnej wielkości. Tak uformowane bułki umieszczamy obok siebie w okrągłej formie (wyłożonej od spodu pergaminem i posmarowanej oliwą).

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

4. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie smarujemy bułeczki z wierzchu białkiem i posypujemy ziarenkami.

pieczenie
30 min
pieczenie

5. Piekarnik rozgrzewamy góra-dół do 200. Bułeczki pieczemy przez 30 minut, aż będą rumiane.

Bułeczki odrywane
Nie od dziś wiadomo, że ciasto rośnie „jak na drożdżach”, gdy ma ciepło. Dlatego formując bułeczki postanowiłam je ze sobą przytulić i ułożyć ciasno w okrągłej …
Więcej o tym wariancie
Bułeczki odrywane
Nie od dziś wiadomo, że ciasto rośnie „jak na drożdżach”, gdy ma ciepło. Dlatego formując bułeczki postanowiłam je ze sobą przytulić i ułożyć ciasno w okrągłej …
Dowiedz się więcej