Lato i słoneczna pogoda sprzyjają spędzaniu czasu na świeżym powietrzu, a co za tym idzie – także organizowaniu pikników. Do wiklinowego koszyka lub plecaka warto zapakować coś pysznego, a przy tym przemyślanego, aby jedzenie przeżyło drogę na piknik.
Zamiast kanapek świetnie w tej roli sprawdza się nadziewany chlebek do odrywania. W trakcie podróży wystarczy go owinąć w pergamin, folię lub schować do pudełka. A w trakcie posiłku nie potrzebny jest nawet nóż, chlebek można odrywać palcami.
Jako farsz wybrałam nadzienie trochę z tego co miałam pod ręką. Podsmażone pieczarki z chilli, cebulą, czosnkiem, suszonymi pomidorami i papryką. Całość otulona w pomidorowym sosie.
W ten sposób można też upiec chleb np. ze szpinakowym farszem, z pesto, kapustą i grzybami, a nawet na słodko np. z jagodami i twarogiem lub masłem orzechowym z powidłami.

Wygląda wspaniale! Świetny pomysł na przekąskę. Jak by to wyszło z jakąkolwiek inną mąką? (nigdy nie piekłam chleba)
Można wykorzystać mąkę orkiszową jasną lub wymieszać pół na pół z pełnoziarnistą 🙂
Po pierwszym wyrośnięciu chyba muszę dodać mąki aby wywałkować, bo jest bardzo ciągnące się. Nie zaszkodzi dodatkowa mąka ????
Nie zaszkodzi, pod warunkiem, że nie dostanie się surowa mąka jakby do wewnątrz ciasta, ale z wierzchu można podsypywać, szczególnie przy wałkowaniu 🙂
Wyszedł wspaniały !! Dzisiaj znowu robię !!!
cudowny, smaczny, prosty!
Cieszę się, że się podoba 😉
Bombowy 🙂 Postanowiłam, że to właśnie ten będzie moim pierwszym odrywańcem 😉 Z przyjemnością zrobię każdą inną opcję.
Super! 🙂
Zrobilam wczoraj z podwojnej porcji. Wyrosl jak szalony, wyszly mi 3 korytka! Jest pyszny, do piwa na wieczór – jak znalazł ☺
Cieszę się, że smakował 🙂
Jaki duży prostokąt i jaka duża keksówka ?
Z tym prostokątem to od nas zależy jak chcemy mieć grube ciasto. Keksówka klasyczna ok. 10-12 cm x 23-35 cm.