Bułeczki odrywane
Bułeczki odrywane to ciasto drożdżowe. Nie od dziś wiadomo, że ciasto rośnie „jak na drożdżach”, gdy ma ciepło. Dlatego formując bułeczki postanowiłam je ze sobą przytulić i ułożyć ciasno w okrągłej formie. Oto najprostsze bułeczki na świecie w wersji do odrywania.
A jeśli drożdżowe wypieki Wam smakują, to zachęcam do upieczenia drożdżowych wianków z cebulą i słonecznikiem. Te aromatyczne, delikatne wianki to połączenie tradycyjnego ciasta drożdżowego z kuszącym dodatkiem cebuli i chrupiących ziaren słonecznika. Idealne na śniadanie, kolację lub jako przekąska na piknik.
Drożdże są ważnym składnikiem receptury na bułeczki odrywane. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów blogu Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Używając drożdży świeżych warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne, a wymaga od nas spędzenie zaledwie 5-15 minut dłużej w domowej piekarni niż w przypadku wersji instant. Więcej na temat zaczynu drożdżowego w poradniku „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.
Inne przepisy na bułeczki domowe
Dla fanów mocniejszych smaków mam przepis na bułeczki serowo-cebulowe. Zupełnie inne dodatki, ale równie prosta receptura i domowe pieczywo gotowe. Za to smak indyjskich bułeczek przeniesie Was do serca orientalnej kuchni. A może teraz skusicie się na słodki wypiek jak wianuszki cynamonowe z bananem? Są słodkie i pyszne. Polecam też jako sposób na niemarnowanie żywności przez wykorzystanie bananów. A jeśli lubicie fantazyjne kształty, to zróbcie te najpiękniejsze bułeczki dyniowe.
Pytania od domowych piekarzy
Dajcie znać w komentarzu, jak wyszły Wam bułeczki! A jeśli macie jakieś pytania o domowe pieczenie bułek – chętnie pomogę 🙂
Pyszne! Od razu robię z podwójnej porcji 😍
Pyszne i takie urocze, ze trudno im się oprzeć 🙂
Dzień Dobry
Przepisy są super, jak najbardziej polecam. Mam tylko taką sugestię – czy w przepisach mogłaby Pani podawać ile dodać drożdży świeżych zamiast suchych i uwzględniać je w sposobie przygotowania bułek? Akurat nie mam suchych w domu, wręcz przeciwnie – zapas świeżych, i chciałabym je wreszcie zużyć 🙂
Pozdrawiam
Dzień dobry.
Na blogu mamy wpis jak przeliczać drożdże suszone na świeże i odwrotnie, do którego serdecznie zapraszam. W skrócie 7g suszonych drożdży odpowiada ok 15g świeżych i przed dodaniem ich do mąki należy zrobić szybki rozczyn używając składników docelowego ciasta. Suszone i świeże drożdże można stosować zamiennie w każdym przepisie.
Tosiu, mam pytanie, jaki rozmiar tortownicy użyłaś?
23 cm 🙂
Wyszły przepysznie!!! Gorąco polecam