Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy suszone drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę z oliwą i zaczynamy wyrabiać ciasto na bułeczki ręcznie lub mikserem, aż osiągnie formę elastycznej kuli.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie skropionej oliwą. Przykrywamy ściereczką i stawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.

formowanie
3 min
formowanie

3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 9 części. Formujemy kulki podobnej wielkości. Tak uformowane bułki umieszczamy obok siebie w okrągłej formie (wyłożonej od spodu pergaminem i posmarowanej oliwą).

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

4. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie smarujemy bułeczki z wierzchu białkiem i posypujemy ziarenkami.

pieczenie
30 min
pieczenie

5. Piekarnik rozgrzewamy góra-dół do 200. Bułeczki do odrywania pieczemy przez ok. 30 minut, aż będą rumiane.

Ocena czytelników: 4.67 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Ula 30 września 2022 o 19:31
    Ocena:

    Pyszne! Od razu robię z podwójnej porcji 😍

  • Amelia 27 lipca 2021 o 10:31
    Ocena:

    Dzień Dobry
    Przepisy są super, jak najbardziej polecam. Mam tylko taką sugestię – czy w przepisach mogłaby Pani podawać ile dodać drożdży świeżych zamiast suchych i uwzględniać je w sposobie przygotowania bułek? Akurat nie mam suchych w domu, wręcz przeciwnie – zapas świeżych, i chciałabym je wreszcie zużyć 🙂
    Pozdrawiam

  • Marcin 23 stycznia 2021 o 16:01

    Tosiu, mam pytanie, jaki rozmiar tortownicy użyłaś?

  • Magda 8 września 2020 o 09:55
    Ocena:

    Wyszły przepysznie!!! Gorąco polecam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej