Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Obrane banany zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodajemy mąkę, ugotowany ryż, drożdże, sól i wodę. Wyrabiamy ciasto przez 2 minuty, aż składniki się dobrze połączą.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę (11x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy łyżką. Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chleb pieczemy 40 minut do suchego patyczka. Następnie wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 5 ocen
Czas całkowity: 1 godz 40 min
Czas wyrastania: 1 godz
Czas wypieku: 40 min