Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy ugotowany ryż, sól i aktywny zakwas. Wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ciasto do połączenia składników.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę (10x30 cm) smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Po tym czasie wkładamy chleb do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej