Szukacie przepisów na pieczywo bezglutenowe, które nie ustępuje smakiem i konsystencją wypiekom z mąk tradycyjnych? Dzięki dodatkowi ryżu i zakwasu ryżowego ten chleb jest przyjemnie wilgotny, o lekko kwaśnym, charakternym smaku. Koniecznie zaglądajcie do innych bezglutenowych przepisów!
Witam
Jestem raczkująca w wypieku chleba bezglutenowego ostatnio wynalazłam mąkę z niebieskiej kukurydzy, ale żeby chleb nie wyszedł mi w środku niebieski postanowiłam pół na pół wymieszać z mąką gryczaną. Chleb upiekłam drożdżowy z własnego przepisu na zwykły chleb. Nie wiem czemu ciasto urosło tylko odrobinę, po upieczeniu zapach i wygląd był ok ale w środku wyglądało trochę jak zakalec, w ogóle ciasto po wyrobieniu przypominało ciastoline więc dodałam troszkę więcej wody. Czy jakieś wskazówki mogę otrzymać co zrobiłam nie tak, chyba że chleb bezglutenowy na samych drożdżach po prostu nie wyjdzie
Pozdrawiam
Kasia
Na samych drożdżach chleb bezglutenowy jak najbardziej wyjdzie, jeśli przepis przystosowany jest do podmieniania mąk. Proponuję skorzystać z tego https://smakowitychleb.pl/ziemniaczany-chleb-bezglutenowy/ tego https://smakowitychleb.pl/ryzowo-bananowy-chleb-bezglutenowy/
Z mąką niebieską kukurydzianą też się powinny udać.
Czy można dać zakwas żytni zamiast ryżowy?
Większość przepisów z makami bezglutenowymi jest na drożdżach.np.10gr drożdży świeżych to ile dajemy zakwasu?
Dziekuje ze przepis. Troszke od niego odbieglam bo uzywalam domowej roboty mak ryzowej i jaglanej. Dodalam wiecej jaglanej i 1000ml wody zeby uzyskac konzystencje gestej smietany. Pominelam drozdze i pozwolilam wyrosnac z jakis dzien. W piekarniku tez trzymalam nieco dluzej az do zbrazowienia. Wyszedl przepyszny, dosc zaskakujaco slodki. Niestety zapomnialam pozbyc sie goryczki kaszy jaglanej. Sprobuje make przelac goraca woda albo podsmazyc nastepnym razem gdyz zapomnialam
Tak, polecam szczególnie prażenie kaszy jaglanej by pozbyć się goryczki.
Cieszę się, że chleb się udał.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Witaj 🙂 Pierwszy raz w życiu robiłam chlebek. I chciałam się zapytać co było nie tak. Bo ciasto wyszło bardzo gęste, musiałam dolać wody, wyszło go więcej niż powinno (przed wyrośnięcia) i później piekła go godzinę, jak wyjęłam to skórka jest bardzo twarda, a środek biały i niedopieczony. Gdzie popełniłam błąd? Wina ryżu, czy może zakwasu? Zakwas też taki jakiś gęsty wyszedł xd Ale po 7 dniach pachniał jak drożdże. Doradź, proszę
Wypieki na zakwasie bezglutenowym nie są łatwe. Być może środek wyszedł zbity i niedopieczony, bo ten zakwas nie był odpowiednio aktywny. A bąbelkował ładnie przed przygotowaniem ciasta?
U mnie coś poszło nie tak… Po wymieszaniu wysztkich składników ciasto miało bardzo gęstą konsystencję i nie chciało wyrosnąć.
A czy ten zakwas ryżowy ładnie bąbelkował? Może nie był aktywny, z bezglutenowym zakwasem bywają spore problemy.
Mam pytanko – czy można pominąć ugotowany ryż a jeśli tak to czy zwiększyć trzeba wtedy ilość mąki?
Pozdrawiam 🙂
Można ewentualnie pominąć, wtedy zmniejszamy ilość wody lub faktycznie dajemy więcej mąki, trudno mi w ciemno oszacować ile, mniej więcej 100 g 🙂
Czy 150g ryżu – to waga przed ugotowaniem, czy po?
Tak jak jest podane w przepisie i widać na zdjęciu 🙂
„150 g ugotowanego, sypkiego ryżu”
Czy zamiast zakwasu ryzowego moge uzyc zakwas gryczany i czy tyle samo?
Tak, tyle samo 🙂
A czy inne Wasze chleby bezglutenowe mogę piec na tym zakwasie zamiast drożdży? Np ziemniaczany
Niestety nie, można by pewnie jakoś modyfikować tamte przepisy, ale zmieniłoby się absolutnie wszystko, a przede wszystkim czas przygotowania. Polecam poeksperymentować z tą recepturą.
Ps. Bloga prowadzę sama 🙂
Zakwas ryżowy wyhodował się pięknie. Wczoraj wyrobiłam chleb, dziś upiekłam. Pyszny 🙂 Smakuje jak ryżowy. Może wyszedł mi trochę za wilgotny. Dodałam 2 szklanki mąki gryczanej, 1 szklankę – ryżowej. Dziękuję za wspaniały przepis.
smakuje jak żytni – tak miało być 🙂
Cieszę się!
Chleb czeka właśnie w cieple. O 19:00 będę go piekła. Zobaczymy co z tego wyjdzie? To ma być niespodzianka dla mojej mamy!
🙁 niestety nie wyszło, zakwas był pięknie wyrośnięty, idealne odważanie… szkoda??? a taką miałam nadzieję??? No i co ja mogę upiec dla mamy??? Drożdże, jajko, przenica, gluten, owies, siemię lniane, kukurydza, mleko i przetwory mleczne (krowie) są wykluczone z jej diety. POMOCY!!!
Hm to dziwnie, że nie wyszedł, jeśli zakwas był dobry, ale trudno mi powiedzieć w ciemno co nie wyszło.
A mama może jeść żyto? Jeśli tak to zachęcam do rozpoczęcia przygody z zakwasem klasycznym i żytnimi chlebami. 100 razy lepsze od bezglutenowych 🙂
Jest też na blogu przepis na chleb czystoziarnisty https://smakowitychleb.pl/chleb-czystoziarnisty/ Taka alternatywa chlebowa.
No, kolejne próby się opłaciły 🙂 pełnia szczęścia 🙂 🙂 🙂
A mama ma chorobę trzewną – celiakia, więc cały gluten odpada.
Bardzo się cieszę i trzymam kciuki za kolejne udane wypieki 🙂
Kochana Tosiu,bardzo potrzebuję zakwasu do chlebka bezglutenowego. Zginęłam w gąszczu różnych informacji. Pomóż!
Nie ma problemu, link do zakwasu bezglutenowego podałam w opisie do przepisu, ale mogła Pani przeoczyć: https://smakowitychleb.pl/zakwas-ryzowy/
Ja teraz dodatkowo robiłam zakwas według takich proporcji, ale z dodatkiem soku z ogórków kiszonych i wodą gazowaną. Mieszałam co dobę.
Pozdrawiam 🙂
Mąka bezglutenowa to pół na pół ryżowej i gryczanej ?
Mąki bezglutenowe można mieszać ze sobą do woli. W tych samych proporcjach (600 g) może to być czysta mąka ryżowa, mąka ryżowa wymieszana np. z gryczaną (niekoniecznie pół na pół), może to być także kukurydziana, ziemniaczana itp. Wszystko to kwestia tego jaką mąkę mamy pod ręką i z jakiej wypieki najbardziej smakują 🙂
U mnie to było chyba 400 g mąki ryżowej i 200 g gryczanej.