Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, kurkumę, oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem, stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
przygotowywanie farszu
3 min
przygotowywanie farszu
3. Miękkie masło miksujemy z posiekanym czosnkiem, ziołami, połową ugotowanego bobu. Przyprawiamy solą i pieprzem.
formowanie
5 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką stół. Ciasto wałkujemy na prostokąt o jednym znacznie dłuższym boku. Smarujemy je z wierzchu przygotowanym nadzieniem, zostawiając brzegi wolne. Posypujemy z jednej strony dodatkowo ugotowanym bobem. Ciasto zawijamy jak roladę.
formowanie
5 min
formowanie
5. Uformowaną roladę kroimy na 12 części. Każdą uformowaną bułeczkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
6. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
7. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 17 minut w 180 stopniach aż będą rumiane.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej