Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy z drożdżami i solą. Obrany i ostudzony bób wsypujemy do misy (50g). Resztę bobu (150 g) przeciskamy przez praskę do ziemniaków i również dodajemy do pozostałych składników. Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczną kulę z ciasta przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części i z każdej z nich formujemy bułeczkę, którą spłaszczamy.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Uformowane pity kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Blachę z pitami wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach.
Smakowita
Gotowe pity podajemy z ulubionymi dodatkami np. ze Smakowitą Pajdą.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 5 min