Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Ugotowany bób studzimy i obieramy.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, bób i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
3. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do środka, wyrównujemy wierzch i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 4 - 4,5 h.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy zimną wodą, formę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 40 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 40 min