Przepis

przygotowywanie zaczynu
10 min
przygotowywanie zaczynu
1. Do miski wlewamy letnie mleko (może być roślinne), dolewamy olej rzepakowy, cukier oraz drożdże suszone. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie drożdże powinny napęcznieć.
Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta
2. Do zaczynu drożdżowego dodajemy mąkę pszenną oraz sól. Zagniatamy elastyczne, miękkie, ale nie lepiące się do dłoni ciasto. W razie konieczności dodajemy 2-3 łyżki mąki, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
formowanie
5 min
formowanie
3. Ciasta nie odkładamy do wyrośnięcia. Dzielimy na 6-10 części w zależności od tego, jakie duże bułki chcemy upiec. Z podanych składników otrzymamy 6 dużych bułek lub 8 średniej wielkości. Jeśli podzielimy ciasto na 12 części, otrzymamy niewielkie bułeczki, idealne do przygotowania burgerów np dla dzieci. Z każdej części formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Lekko spłaszczamy dłonią.
Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta
4. Uformowane szybkie bułki do burgerów przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Oczywiście w ciepłym miejscu.
smarowanie wierzchu
3 min
smarowanie wierzchu
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem lub mlekiem roślinnym, jeśli chcemy upiec bułeczki wegańskie i posypujemy sezamem. Dobrze sprawdzi się też mak, siemię lniane lub prażona cebulka.
pieczenie
12 min
pieczenie
6. Przygotowane szybkie bułki do burgerów wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni C. Bułki pieczemy przez ok. 12 minut lub do momentu, aż się zarumienią.
Pasta z fasoli z papryką
Chcesz dodać swoim ulubionym kanapkom wyjątkowego smaku? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z czerwoną papryką stanie na wysokości zadania!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej