Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę. W przypadku świeżych drożdży przygotowujemy jeszcze zaczyn. Jeśli używamy suszonych drożdży dodajemy je do mąki razem z solą, cukrem i jajkiem. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż uzyskamy elastyczną kulę.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem w misie do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu. W przypadku wersji nocnej przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Przed formowaniem doprowadzamy do temperatury pokojowej.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 8 części/kulek.
formowanie
formowanie
4. Z każdej części formujemy podłużną bułeczkę zbierając boki ciasta ku środkowi, układając ja złączeniem ku dołowi i podwijając ciasto pod siebie.
formowanie
formowanie
5. W przypadku wersji odrywanej formujemy kulki zbierając boki ciasta ku środkowi.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
6. Uformowane bułeczki układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie nacinamy je poziomo robiąc 3 pasemka ostrym nożem i smarujemy przed pieczeniem białkiem.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
7. W przypadku bułeczek formowanych nacinamy je delikatnie nożem robiąc przedziałki przez środek każdej bułeczki i smarujemy je z wierzchu białkiem.
pieczenie
pieczenie
8. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki formowane pieczemy metodą góra-dół przez 17 minut lub do momentu aż będą rumiane. Bułeczki odrywane w keksówce pieczemy również metodą góra-dół przez 25 minut, lub do momentu zarumienienia.
Smakowita
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 25 min