Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę. W przypadku świeżych drożdży przygotowujemy wcześniej zaczyn drożdżowy. Jeśli używamy suszonych drożdży - dodajemy je do mąki razem z solą, cukrem i jajkiem. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż uzyskamy elastyczną kulę.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Tak przygotowane ciasto na bułeczki zostawiamy pod przykryciem w misie do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu. W przypadku wersji nocnej przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Przed formowaniem doprowadzamy do temperatury pokojowej.

formowanie
2 min
formowanie

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 8 części/kulek.

formowanie
4 min
formowanie

4. Z każdej części formujemy podłużną bułeczkę zbierając boki ciasta ku środkowi, układając ja złączeniem ku dołowi i podwijając ciasto pod siebie.

formowanie
4 min
formowanie

5. W przypadku wersji odrywanej formujemy kulki lub podłużne bułeczki zbierając boki ciasta ku środkowi.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

6. Uformowane bułeczki układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie nacinamy je poziomo robiąc 3 pasemka ostrym nożem i smarujemy przed pieczeniem białkiem.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

7. W przypadku bułeczek formowanych nacinamy je delikatnie nożem robiąc przedziałki przez środek każdej bułeczki i smarujemy je z wierzchu białkiem.

pieczenie
25 min
pieczenie

8. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki formowane pieczemy metodą góra-dół przez 17 minut lub do momentu, aż będą rumiane. Bułeczki odrywane w keksówce pieczemy również metodą góra-dół przez 25 minut, lub do momentu zarumienienia.

Ocena czytelników: 5 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Maciej 29 stycznia 2024 o 15:57
    Ocena:

    Czy cukru powinno być aż 2 łyżki? Czy chodziło o łyżeczki?

    • Maciej 29 stycznia 2024 o 15:59
      Ocena:

      Jeszcze chciałem spytać o drożdże. W składnikach są zarówno świeże jak i suszone. Rozumiem, że używamy jedne z nich. Może być mylące 🙂
      Bułeczki pyszne!

    • Małgosia 29 stycznia 2024 o 16:20

      To bułeczki nieco słodkie w smaku, stąd dwie łyżki cukru. Jeśli wolisz mniej słodkie, dodaj mniej. Będą równie smaczne.

  • Barbara 16 stycznia 2024 o 10:58

    Nie wiem co robię żle , bułki mi po prostu nie wychodzą , z chlebem nie mam problemu , słodkie mi wychodzą ładnie wyrośnięte , a zwykłe wywalam w czym problem ?

    • Małgosia 16 stycznia 2024 o 11:07

      A co nie się nie udaje? Jeśli inne przepisy na bazie ciasta wyrastającego się udają i z tym nie powinno być problemu.

      • Barbara 16 stycznia 2024 o 11:14

        Dziękuję za odpowiedz , a jednak nie wychodzą i sama szukam pytania dlaczego ?

        • Małgosia 16 stycznia 2024 o 13:01

          Jeśli opisze Pani dokładnie problem, może wspólnie uda się znaleźć przyczynę. Może problem leży w formowaniu bułek lub w samym procesie wypiekania?

  • anna 5 października 2023 o 15:12

    Bułeczki pycha , dzięki za przepis .piekę je teraz na śniadanko dla męża syna i siebie
    Są obłędne i chrupiące . Mniam mniam

  • Damian 20 marca 2021 o 19:42

    Hej,

    Na początku chcę Ci podziękować za przepisy. Jeszcze 4 miesiące temu nie wiedziałem po co są drożdże a dzisiaj mam w lodówce 3 zakwasy (pszenny, orkiszowy, żytni) i tygodniowo wypiekam 3 chleby ;).

    Bułki są świetne, jednak trzeba przyznać, że najlepsze są zaraz po upieczeniu. Tak, więc chciałem zapytać, czy ciasto można mrozić? Chciałbym zrobić więcej ciasta, poczekać aż wyrośnie, podzielić na bułeczki i zamrozić. Później każdego poranka odmrażać i fru do piekarnika.

    pozdrawiam,
    Damian

  • Seba 11 listopada 2020 o 21:11

    Troszeczkę zmodyfikowałem ten przepis i robię kajzerki. Od kilku tygodni nie kupiłem ani jednej w sklepie/piekarni 🙂
    Jest tylko jeden minus. Dzieciaki już nie chcą chlebka jeść i wcinają tylko te bułeczki 🙁

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej