Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier trzcinowy, aktywny zakwas, sól, jajko, żurawinę. Wlewamy stopniowo letnie mleko, topione masło i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Dzielimy na 10 części i formujemy okrągłe bułeczki. Umieszczamy je w tortownicy lub okrągłej formie (średnica ok. 23 cm) blisko siebie. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem. Wstawiamy do pieca, pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 15 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 25 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 25 min