W mroźne dni przyjemnie się przytulać. Kierując się tą zasadą postanowiłam przytulić do siebie bułeczki. Okazuje się, że można upiec delikatne bułeczki nie tylko na drożdżach, ale także na zakwasie. Dodałam do nich żurawinę, ale możecie przemycić tu także rodzynki lub ulubione ziarna.

fajny przepis, na pewno wypróbuję (choć poeksperymentuję bez jajka), a z zakwasem zrobiłam ostatnio racuchy i murzynek – wyszły super
CZY można prosić przepisy?
szczerze mówiąc to trochę eksperymentowałam 🙂 racuchy zrobiłam w ten sposób, że wsypałam trochę mąki 450 (ok szklanki), dodałam kilka łyżek zakwasu i wody, by wyszło gęste ciasto, odstawiłam na 4-5 godzin, czyli w sumie taki zaczyn, potem dodałam do tego szczyptę soli, łyżkę cukru, trochę sody i proszku, kawałki jabłka i banana, cynamon i takie gęste wykładałam na patelnię i smażyłam (nakłada się ciężko, bo mocno się ciągnie). wyszły z tego pyszne grubaśne puchatki (tak je nazwałam). co do murzynka to jest trochę przepisów na necie z zakwasem, a ja po prostu wzięłam podstawowy przepis bezjajkowy i dodałam szklankę zakwasu zamiast części mąki i wody. smak wyszedł w porządku, był smaczny, czekoladowy, ale tekstura była trochę inna.
A co z masłem? Jest w składnikach a w przepisie nie widzę …
Poprawiłam, wlewamy z mlekiem.
Super pomysł, chcę wypróbować na niedzielne śniadanie 🙂 Mam jednak pytanie – czy formy nie trzeba smarować lub wykładać papierem ??
Wszystko zależy od naszej formy, ale tak, można ją wyłożyć od dołu papierem do pieczenia i posmarować ścianki masłem.
Właśnie skończyłam piec bułeczki, ale nie wiem czemu chyba mi nie wyszły. W środku wyglądają jak by były niedopieczone, są wilgotne mimo że trzymałam je 10 minut dłużej.
A czy chleby na zakwasie ładnie się udają? Bo w przypadku bułeczek powinno się upiec szybciej, ciasto podobne, tylko inny kształt, więc zaczęłabym dochodzenie od zakwasu.
Czy mąka orkiszowa typ 650 się tu sprawdzi?