Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier trzcinowy, aktywny zakwas, sól, jajko, żurawinę. Wlewamy stopniowo letnie mleko, topione masło i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Dzielimy na 10 części i formujemy okrągłe bułeczki. Umieszczamy je w tortownicy lub okrągłej formie (średnica ok. 23 cm) blisko siebie. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem. Wstawiamy do pieca, pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 15 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej