Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól i topione masło. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5 minut.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Elastycznie ciasto zostawiamy w misie na godzinę pod przykryciem.

formowanie
2 min
formowanie

3. Po tym czasie dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki.

drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie

4. Układamy je w odstępach na blasze i zostawiamy na 40 minut pod przykryciem.

pieczenie
15 min
pieczenie

5. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej