Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę oraz oliwę, wyrabiamy 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem w misie na godzinę. W tym czasie łączymy serek śmietankowy z pozostałymi serami (drobno pokrojonymi).
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na prostokąt, smarujemy go z wierzchu serkiem śmietankowym (zostawiamy jeden bok czysty) i posypujemy drobno pokrojonymi kawałkami sera. Zawijamy od dłuższego boku jak roladę. Kroimy ją na 15 części.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Szparagi tniemy obieraczką na cienkie paseczki. Główki ucinamy i kroimy wzdłuż na pół. Tak przygotowanymi szparagami dekorujemy wyrośnięte bułeczki. Wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 190 stopniach (metodą góra-dół).
Smakowita
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą maślany smak.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min