Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy tarty na drobnych oczkach ser oraz sól. Do miseczki wsypujemy rozkruszone świeże drożdże, dodajemy cukier i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, do rozpuszczenia drożdży.
wyrabianie
8 min
wyrabianie
2. Do suchych składników wbijamy jajko i powoli wlewamy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto mikserem przez 6 minut. Następnie dodajemy powoli po kawałku zimnego masła i dalej wyrabiamy ciasto jeszcze ok. 2 minuty.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
3. Wyrobione, elastyczne i lśniące ciasto przekładamy do misy. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 h.
formowanie
5 min
formowanie
4. Następnie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na koło o grubości ok. 0,5 cm. Koło dzielimy na 8 podobnej wielkości trójkątów. Szparagi myjemy, osuszamy, twarde końcówki odrywamy i kroimy wzdłuż na pół (jeśli wykorzystujemy tylko 4 szparagi). Bierzemy trójkąt ciasta, jego podstawę posypujemy tartym serem i kładziemy jeden lub pół szparaga. Trójkąty zawijamy od podstawy w stronę wierzchołka i formujemy rogale. Czynność powtarzamy.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Uformowane rogale kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
6. Wyrośnięte rogale smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy tartym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej