W mroźne dni przyjemnie się przytulać. Kierując się tą zasadą postanowiłam przytulić do siebie bułeczki. Okazuje się, że można upiec delikatne bułeczki nie tylko na drożdżach, ale także na zakwasie. Dodałam do nich żurawinę, ale możecie przemycić tu także rodzynki lub ulubione ziarna.
Inne przepisy na bułeczki domowe
Dla fanów mocniejszych smaków mam przepis na bułeczki serowo-cebulowe. Zupełnie inne dodatki, ale równie prosta receptura i domowe pieczywo gotowe. Za to smak indyjskich bułeczek przeniesie Was do serca orientalnej kuchni. A może teraz skusicie się na słodki wypiek jak wianuszki cynamonowe z bananem? Są słodkie i pyszne. Polecam też jako sposób na niemarnowanie żywności przez wykorzystanie bananów. A jeśli lubicie fantazyjne kształty, to zróbcie te najpiękniejsze bułeczki dyniowe. Dajcie znać w komentarzu, jak wyszły Wam bułeczki!
Macie pytanie o domowy wypiek bułeczek?
A jeśli macie jakieś pytania o domowe bułeczki – chętnie pomogę 🙂
Witam czy w przepisach na słodkie wypieki mleko można zmienić napojem roślinnym i dać zamiast cukru np erytrol lub miód?
Można, jak najbardziej.
W przepisie jest mleko ? Co robimy z nim bo do ciasta nie ma być dane ?
Mleko dodajemy w pierwszym etapie wyrabiania ciasta. Jest uwzględnione zarówno w składnikach, jak i kolejnych krokach 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dzień dobry. Wieczorem po uformowaniu bułeczek, wstawiłam je do lodówki. Rano wyjęłam, doprowadziłam do temperatury pokojowej i upiekłam. Zamiast żurawiny dodałam sezam. Wyszły pyszne. Dziękuję i pozdrawiam.
Świetne modyfikacje. Efekt zapewne równie rewelacyjny 🙂 Pozdrawiam!
Przepyszne, miękkie jak drożdżowe. Gorąco polecam.
Czy jeśli mam tortownicę o średnicy 20 cm wyjdą bułeczki? Bądź większą triszkę ale ze szklanym dołem i sylikonowymi bokami ale kwadratowa
W foremce o średnicy 20cm będzie trudno zmieścić całą porcję bułeczek. Lepiej w tym przypadku będzie wykorzystać tę kwadratową. Gotowy wypiek przyjmie kształt formy, ale w żadnym wypadku nie zmieni to jego smaku 🙂
Czy mąka orkiszowa typ 650 się tu sprawdzi?
Tak, ja używam do pieczywa i wypieków tylko maki orkisxowej. Ta typ 650 jest trochę ciemniejsza od pszennej, ale można dostać Basię typ 500 tortową.
Właśnie skończyłam piec bułeczki, ale nie wiem czemu chyba mi nie wyszły. W środku wyglądają jak by były niedopieczone, są wilgotne mimo że trzymałam je 10 minut dłużej.
A czy chleby na zakwasie ładnie się udają? Bo w przypadku bułeczek powinno się upiec szybciej, ciasto podobne, tylko inny kształt, więc zaczęłabym dochodzenie od zakwasu.
Super pomysł, chcę wypróbować na niedzielne śniadanie 🙂 Mam jednak pytanie – czy formy nie trzeba smarować lub wykładać papierem ??
Wszystko zależy od naszej formy, ale tak, można ją wyłożyć od dołu papierem do pieczenia i posmarować ścianki masłem.
A co z masłem? Jest w składnikach a w przepisie nie widzę …
Poprawiłam, wlewamy z mlekiem.
fajny przepis, na pewno wypróbuję (choć poeksperymentuję bez jajka), a z zakwasem zrobiłam ostatnio racuchy i murzynek – wyszły super
CZY można prosić przepisy?
szczerze mówiąc to trochę eksperymentowałam 🙂 racuchy zrobiłam w ten sposób, że wsypałam trochę mąki 450 (ok szklanki), dodałam kilka łyżek zakwasu i wody, by wyszło gęste ciasto, odstawiłam na 4-5 godzin, czyli w sumie taki zaczyn, potem dodałam do tego szczyptę soli, łyżkę cukru, trochę sody i proszku, kawałki jabłka i banana, cynamon i takie gęste wykładałam na patelnię i smażyłam (nakłada się ciężko, bo mocno się ciągnie). wyszły z tego pyszne grubaśne puchatki (tak je nazwałam). co do murzynka to jest trochę przepisów na necie z zakwasem, a ja po prostu wzięłam podstawowy przepis bezjajkowy i dodałam szklankę zakwasu zamiast części mąki i wody. smak wyszedł w porządku, był smaczny, czekoladowy, ale tekstura była trochę inna.