Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier trzcinowy, aktywny zakwas, sól, jajko, żurawinę. Wlewamy stopniowo letnie mleko, topione masło i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Dzielimy na 10 części i formujemy okrągłe bułeczki. Umieszczamy je w tortownicy lub okrągłej formie (średnica ok. 23 cm) blisko siebie. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.

pieczenie
20 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem. Wstawiamy do pieca, pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 15 minut.

Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Joanna 16 listopada 2022 o 13:38

    Witam czy w przepisach na słodkie wypieki mleko można zmienić napojem roślinnym i dać zamiast cukru np erytrol lub miód?

  • Joanna 15 stycznia 2022 o 03:31

    W przepisie jest mleko ? Co robimy z nim bo do ciasta nie ma być dane ?

    • Małgosia 15 stycznia 2022 o 08:14

      Mleko dodajemy w pierwszym etapie wyrabiania ciasta. Jest uwzględnione zarówno w składnikach, jak i kolejnych krokach 🙂
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Eva 5 lipca 2021 o 15:31
    Ocena:

    Dzień dobry. Wieczorem po uformowaniu bułeczek, wstawiłam je do lodówki. Rano wyjęłam, doprowadziłam do temperatury pokojowej i upiekłam. Zamiast żurawiny dodałam sezam. Wyszły pyszne. Dziękuję i pozdrawiam.

  • KASIA 16 kwietnia 2021 o 17:19
    Ocena:

    Przepyszne, miękkie jak drożdżowe. Gorąco polecam.

  • Ula 30 marca 2020 o 10:22

    Czy jeśli mam tortownicę o średnicy 20 cm wyjdą bułeczki? Bądź większą triszkę ale ze szklanym dołem i sylikonowymi bokami ale kwadratowa

    • Małgosia 26 kwietnia 2021 o 08:38

      W foremce o średnicy 20cm będzie trudno zmieścić całą porcję bułeczek. Lepiej w tym przypadku będzie wykorzystać tę kwadratową. Gotowy wypiek przyjmie kształt formy, ale w żadnym wypadku nie zmieni to jego smaku 🙂

  • MonikaK 4 lutego 2019 o 11:45

    Czy mąka orkiszowa typ 650 się tu sprawdzi?

    • Gosia 16 maja 2019 o 18:32

      Tak, ja używam do pieczywa i wypieków tylko maki orkisxowej. Ta typ 650 jest trochę ciemniejsza od pszennej, ale można dostać Basię typ 500 tortową.

  • Sonia 3 lutego 2019 o 21:27

    Właśnie skończyłam piec bułeczki, ale nie wiem czemu chyba mi nie wyszły. W środku wyglądają jak by były niedopieczone, są wilgotne mimo że trzymałam je 10 minut dłużej.

    • Tosia 6 lutego 2019 o 22:38

      A czy chleby na zakwasie ładnie się udają? Bo w przypadku bułeczek powinno się upiec szybciej, ciasto podobne, tylko inny kształt, więc zaczęłabym dochodzenie od zakwasu.

  • MonFor 31 stycznia 2019 o 22:06

    Super pomysł, chcę wypróbować na niedzielne śniadanie 🙂 Mam jednak pytanie – czy formy nie trzeba smarować lub wykładać papierem ??

    • Tosia 1 lutego 2019 o 14:27

      Wszystko zależy od naszej formy, ale tak, można ją wyłożyć od dołu papierem do pieczenia i posmarować ścianki masłem.

  • Iga 31 stycznia 2019 o 14:42

    A co z masłem? Jest w składnikach a w przepisie nie widzę …

  • zaharik 30 stycznia 2019 o 20:07

    fajny przepis, na pewno wypróbuję (choć poeksperymentuję bez jajka), a z zakwasem zrobiłam ostatnio racuchy i murzynek – wyszły super

    • Ania 6 lutego 2019 o 08:56

      CZY można prosić przepisy?

      • zaharik 7 lutego 2019 o 19:29

        szczerze mówiąc to trochę eksperymentowałam 🙂 racuchy zrobiłam w ten sposób, że wsypałam trochę mąki 450 (ok szklanki), dodałam kilka łyżek zakwasu i wody, by wyszło gęste ciasto, odstawiłam na 4-5 godzin, czyli w sumie taki zaczyn, potem dodałam do tego szczyptę soli, łyżkę cukru, trochę sody i proszku, kawałki jabłka i banana, cynamon i takie gęste wykładałam na patelnię i smażyłam (nakłada się ciężko, bo mocno się ciągnie). wyszły z tego pyszne grubaśne puchatki (tak je nazwałam). co do murzynka to jest trochę przepisów na necie z zakwasem, a ja po prostu wzięłam podstawowy przepis bezjajkowy i dodałam szklankę zakwasu zamiast części mąki i wody. smak wyszedł w porządku, był smaczny, czekoladowy, ale tekstura była trochę inna.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej