Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, skórkę z pomarańczy. W rondlu podgrzewamy krótko sok z wodą, aby był był letni. Wlewamy go stopniowo do suchych składników i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 45 minut w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy podłużną bułeczkę, które układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
18 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy płatkami chilli. Pieczemy metodą góra-dół przez 18 minut, aż będą rumiane.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej