Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy skórkę z pomarańczy, cukier, drożdże, jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ok. 4 minut, aż będzie elastyczne. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i miksujemy mikserem, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
przygotowywanie nadzienia
2 min
przygotowywanie nadzienia
3. W tym czasie miękkie masło miksujemy z cukrem, cynamonem, skórką i sokiem z pomarańczy.
formowanie
20 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o długości ok. 20-25 cm. Smarujemy z wierzchu masłem cynamonowym, zostawiając brzegi wolne i zawijamy jak roladę. Następnie przecinamy roladę przez środek na dwie części, zostawiając koniec złączony. Zaplatamy warkocz z obu części i formujemy okrągły wianuszek, łącząc ze sobą dwa końce.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
5. Tak uformowane bułeczki kładziemy na blasze w odstępach i przykrywamy na 30-40 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
6. Wyrośnięte zawijańce smarujemy białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach, po czym studzimy na kuchennej kratce. Zawijańce można jeść bez dodatków, oprószyć je cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej