Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1.W rondelku umieszczamy masło i wodę, podgrzewamy do rozpuszczenia masła i chwilę studzimy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem, solą. Dodajemy przyprawy: ziarna kolendry, płatki chilli, kurkumę, sos sojowy. Dosypujemy sezam, posiekane zioła i starty na tarce imbir. Powoli wlewamy letnią wodę z masłem i wyrabiamy ciasto. Po 5 minutach przekładamy je do oprószonej mąką misy.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2.Zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Podsypujemy ciasto mąką i chwilę wyrabiamy. Wałkujemy je na prostokąt o długości ok. 40 cm. Zawijamy ciasno jak roladę i przekładamy na blaszkę, robiąc z folii aluminiowej \"ścianki\" podtrzymujące boki bagietki (widać na zdjęciu). Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4.Wierzch wyrośniętej bagietki smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy przyprawami. Bagietke pieczemy 10 minut w 220 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25-35 minut, aż będzie rumiana. Przed krojeniem, bagietkę studzimy 30 minut na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 35 min