Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj w misce składniki na zaczyn i przykryj miskę folią aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin. Po upływie tego czasu powinien bąbelkować.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do dużej miski wlej cały zaczyn i dodaj resztę składników. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto aż uzyska jednolitą, elastyczną, nie przywierającą do rąk konsystencję.
wyrastanie
wyrastanie
3. Formę o długości 20 cm wysmaruj wewnątrz tłuszczem i obsyp otrębami. Dzięki temu chleb nie przyklei się do formy po upieczeniu. Umieść ciasto w formie, uklep i przykryj formę folią aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 4 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw formę (po wcześniejszym zdjęciu folii aluminiowej) i piecz ok. 35 minut, aż chleb zbrązowieje z góry. Wyjmij chleb z piekarnika i z formy i ostudź.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 10 godz 35 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 35 min