Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Musującą tabletkę z witaminą C wrzucamy do leniej wody i rozpuszczamy. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy.
wyrabianie
wyrabianie
2. Wyrabiamy ciasto wlewając stopniowo letnią wodę z witaminą c, a następnie wlewając rozpuszczone masło. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą ręcznie lub mikserem przez 10 minut
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Misę z ciastem przykrywamy ściereczką i stawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
4. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na blat. Podsypujemy odrobiną mąki i wałkujemy na cienki okrągły placek. Ciasto zwijamy w rulon (widoczne na zdjęciu). Kładziemy je na foli aluminiowej i zaginamy folię tak, by utworzyć \\\\\\\"ścianki\\\\\\\" podtrzymujące z boku bagietkę (najlepiej zerknąć na zdjęcie).
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 45 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Wyrośniętą bagietkę nacinamy pod skosem ostrym nożem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy 15-20 minut. Bagietkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce przed podaniem.
Smakowita
Ocena czytelników: 2.5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 30 min