Perski chleb BARBARI
Chleb Barbari to tradycyjny perski chleb z płaską formą oraz charakterystyczną teksturą z rowkami na całej długości. Jego przygotowanie bazuje na prostych składnikach, takich jak mąka pszenna chlebowa, woda, drożdże suszone lub świeże, sól i sezam, a rezultat końcowy to chrupiący wypiek o wspaniałym aromacie. Ten bliskowschodni chleb wypiekany jest z minimalną ilością drożdży, stąd 3 g suszonych drożdży (lub 6 g świeżych) podane w przepisie w zupełności wystarczy. Przygotowanie chleba Barbari nie jest skomplikowane. To świetna okazja, aby poznać świat pieczenia chleba i odkryć jego różnorodność.
Kluczowy element perskiego chleba Barbari to charakterystyczna glazura, taki 'kleik’, przygotowywany z mąki i wody. To właśnie on nadaje lśniącą powierzchnię i pomaga w utrzymaniu wilgoci wewnątrz, zapewniając chlebowi jego chrupkość. Kleikiem w temperaturze pokojowej smarujemy chlebek przed posypaniem sezamem właśnie dla wzmocnienia efektu chrupania.
Chleb Barbari można go podawać jako dodatek przy posiłku czy po prostu delektować się nim samym, ciesząc się jego prostotą i smakiem. Jest idealny jako dodatek do różnorodnych past – ja swój zjadłam ze warzywną pastą z ziaren fasoli z czerwoną papryką SmakoWita.
Suszone drożdże w przepisie na chleb czy świeże?
Drożdże są ważnym składnikiem perskiego chleba Barbari W przepisie wskazałam drożdże suszone instant. Jeśli ich nie macie lub wolicie użyć świeżych drożdży – musicie przeliczyć ich ilość. Jak to zrobić? Skorzystajcie ze smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?”.
Pytania dotyczące perskiego chleba Barbari
A jeśli macie pytania, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakowały Wasze domowe podpłomyki ?