Przepis

Wyrabianie ciasta
20 min
Wyrabianie ciasta
1. Do dużej misy wsypujemy mąkę pszenną. Dodajemy aktywny zakwas, kefir, wodę i sól. Stopniowo dolewamy wodę zagniatając jednocześnie ciasto. W ten sposób można regulować konsystencję dostosowując ją do chłonności mąki i własnych umiejętności. Następnie zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. W jedną z nich wtłaczamy kurkumę do uzyskania jednolicie żółtego koloru.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Obie części ciasta na marmurkowy chleb na zakwasie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyronięcia na około 2-2,5 godziny. W połowie tego czasu składamy każde z osobna ciasto jak kopertę.
formowanie
10 min
formowanie
3. Gdy ciasto urośnie o ok. 30-50%, lekko rozpłaszczamy je na blacie. Układamy żółte ciasto na jasnym i formujemy bochenek o dowolnym kształcie.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Uformowany bochenek marmurkowego chleba na zakwasie przekładamy do koszyka rozrostowego i przykrywamy folią lub czystą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno się napuszyć i wyrosnąć o 30-60%.
nacinanie
5 min
nacinanie
5. Marmurkowy chleb na zakwasie przekładamy z koszyka na blachę i nacinamy ostrym nożem lub żyletką.
pieczenie
40 min
pieczenie
6. Marmurkowy chleb na zakwasie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni C na 10-15 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 210 stopni i dopiekamy kolejne 20-25 min. lub do uzyskania odpowiednio rumianej skórki.
Smakowita lekko solona
Do pieczywa chrupkiego, do pełnoziarnistych chlebów na zakwasie, czy do delikatnych bułeczek? Smakowita lekko solona inspiruje smakiem wyselekcjonowanych ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej