Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, cukier, drożdże, sól, wiórki kokosowe. Dodajemy masło, jajko, wlewamy stopniowo letnie mleko kokosowe. Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane bułki zostawiamy na blasze pod przykryciem na 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy białkiem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
pieczenie
pieczenie
5. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 17 minut w 200 stopniach. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Bułeczki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min