Przepis

wyrabianie
1 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, sól, wiórki. Wlewamy powoli mleko kokosowe i masło klarowane. Zagniatamy krótko do połączenia składników w elastyczną kulę.
wyrastanie
5 min
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie na kilka minut, aby odpoczęło.
formowanie
5 min
formowanie
3. Ciasto dzielimy na 6 lub 12 części. Z każdej z nich formujemy kulę, z której wałkujemy cienki placek. Z wierzchu smarujemy delikatnie masłem klarowanym.
smażenie
24 min
smażenie
4. Placki wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię. Smażymy przez ok. minutę z każdej strony.
Ocena czytelników: 4 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Ewela 9 stycznia 2024 o 13:12
    Ocena:

    Coś nie tak z proporcjami, użyłam płynnego mleka kokosowego i było mało, trzeba było dolewać.

  • Marta 12 grudnia 2021 o 09:08

    Dzień dobry,
    czy ten przepis będzie dobry z inna maka, np bezglutenowa owsiana?
    Pozdrawiam

    • Małgosia 12 grudnia 2021 o 11:10

      Polecam mąkę z ciecierzycy, ale nie podam dokładnej gramatury, a ta może różnić się od podanych w tym przepisie.

  • Julita 23 czerwca 2019 o 07:58

    Cos chyba w proporcjach jest pokrecone. Nie da sie wyrobic ciasta ze 375g maki i 125g mleka. Ze 3 razy dolewalam jeszcze mleka…

    • Tosia 27 czerwca 2019 o 14:45

      Jeśli mleko jest płynne, a nie gęste takie z lodówki to proporcje są ok, ale oczywiście warto takie rzeczy kontrolować w trakcie wyrabiania ciasta 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej