Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1.Mąkę mieszamy z solą. Stopniowo wlewamy do mąki zimną wodę i wyrabiamy ręką ciasto. Po 2 minutach wlewamy łyżkę oliwy i smarujemy resztą oliwy dłonie. Dalej wyrabiamy ciasto, jeszcze przez 2 minuty.
formowanie
formowanie
2. Dzielimy je na 4 części i formujemy kulki. Każdą kulkę rozpłaszczamy, obtaczamy w mące pszennej i wałkujemy na cienki placek.
smażenie
smażenie
3. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane (ghee) lub zwykłe masło. Smażymy chlebki po 2 minuty z każdej strony. Podajemy np. z sosem curry.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 20 min
Czas wyrastania: 10 min
Czas wypieku: 10 min