Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, tarty ser. W rondlu podgrzewamy mleko i topimy. w nim masło. Letnie mleko z masłem dodajemy do suchych składników. Wyrabiamy aż utworzone ciasto będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Tak przygotowanie ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 70 minut.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części, cienko wałkujemy na okrągłe placki.
smażenie
smażenie
4. Chlebki wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnie, smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Oliwę łączymy z posiekanymi ziołami, dodajemy czosnek. Przygotowaną oliwą polewamy usmażone chlebki.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 40 min
Czas wyrastania: 1 godz 10 min
Czas wypieku: 30 min