Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, tarty ser. W rondlu podgrzewamy mleko i topimy. w nim masło. Letnie mleko z masłem dodajemy do suchych składników. Wyrabiamy aż utworzone ciasto będzie elastyczne.
wyrastanie
70 min
wyrastanie
2. Tak przygotowanie ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 70 minut.
formowanie
3 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części, cienko wałkujemy na okrągłe placki.
smażenie
20 min
smażenie
4. Chlebki wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnie, smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Oliwę łączymy z posiekanymi ziołami, dodajemy czosnek. Przygotowaną oliwą polewamy usmażone chlebki.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej