Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Wsypujemy do misy mąkę, dodajemy jajko, drożdże, sól. W rondlu podgrzewamy mleko z wodą i masłem. Wlewamy letni płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu. W tym czasie na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Gdy się zarumieni dodajemy ocet balsamiczny, miód i przyprawy. Karmelizujemy jeszcze chwilę. Puree ziemniaczane rozgniatamy widelcem z twarogiem. Dodajemy karmelizowaną cebulę i jajko, przyprawiamy solą i pieprzem.
formowanie
5 min
formowanie
3. Ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej z nich formujemy placek, który rozciągamy. Jego boki zaginamy do środku formując miseczkę-łódeczkę, a końce zlepiamy.
przygotowywanie wierzchu
2 min
przygotowywanie wierzchu
4. Łódeczki wypełniamy farszem ruskim. Dekorujemy rozmarynem.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, łódeczki pieczemy metodą góra-dół przez 15 minut, aż będą rumiane.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej