Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Wsypujemy do misy mąkę, dodajemy jajko, drożdże, sól. W rondlu podgrzewamy mleko z wodą i masłem. Wlewamy letni płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu. W tym czasie na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Gdy się zarumieni dodajemy ocet balsamiczny, miód i przyprawy. Karmelizujemy jeszcze chwilę. Puree ziemniaczane rozgniatamy widelcem z twarogiem. Dodajemy karmelizowaną cebulę i jajko, przyprawiamy solą i pieprzem.
formowanie
formowanie
3. Ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej z nich formujemy placek, który rozciągamy. Jego boki zaginamy do środku formując miseczkę-łódeczkę, a końce zlepiamy.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
4. Łódeczki wypełniamy farszem ruskim. Dekorujemy rozmarynem.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, łódeczki pieczemy metodą góra-dół przez 15 minut, aż będą rumiane.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min