Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże oraz sól. W rondlu podgrzewamy mleko z wodą i masłem, aby płyn był letni. Powoli wlewamy mokre składniki do suchych i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po kilku minutach osiągnie formę elastycznej kuli.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Przekładamy ciasto do miseczki, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.

formowanie
5 min
formowanie

3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Blat oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy placek, który rozciągamy. Jego boki zaginamy do środku (formując łódeczkę), a końce zlepiamy. Wnętrze chlebowych łódeczek wypełniamy serami. Wyrównujemy wierzch.

pieczenie
20 min
pieczenie

4. Chaczapuri wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy przez 15 minut. Otwieramy piekarnik, roztopiony ser w chlebkach odgarniamy widelcem, a do środka wbijamy po jajku (lub samym żółtku). Chlebki zapiekamy jeszcze ok. 5 minut, aż jajko się zetnie. Podajemy na ciepło.

Pasta z ziaren fasoli z jalapenõ
Lubisz wyraziste, lekko pikantne smaki? SmakoWita pasta z ziaren fasoli jalapenõ to świetny wybór!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej