Macie ochotę na gruzińskie chlebki chaczapuri. Jeśli lubicie płaskie chlebki wypełnione w środku serem, ten przepis na chaczapuri na pewno się Wam spodoba!
Macie ochotę na gruzińskie chlebki chaczapuri. Jeśli lubicie płaskie chlebki wypełnione w środku serem, ten przepis na chaczapuri na pewno się Wam spodoba!
mąka pszenna typ 650 450 g
sól 1,5 łyżeczki
drożdże suszone instant 5 g
letnie mleko 150 ml
letnia woda 150 ml
ser (u mnie capri, cheddar oraz mozzarella) 350 g
żółtko 3 szt.
masło 2 łyżki
1 godz. 35 min.
Czas całkowity
1 godz. 15 min.
Czas wyrastania
20 min.
Czas wypieku
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże oraz sól. W rondlu podgrzewamy mleko z wodą i masłem, aby płyn był letni. Powoli wlewamy mokre składniki do suchych i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po kilku minutach osiągnie formę elastycznej kuli.
2. Przekładamy ciasto do miseczki, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Blat oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy placek, który rozciągamy. Jego boki zaginamy do środku (formując łódeczkę), a końce zlepiamy. Wnętrze chlebowych łódeczek wypełniamy serami. Wyrównujemy wierzch.
4. Chaczapuri wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy przez 15 minut. Otwieramy piekarnik, roztopiony ser w chlebkach odgarniamy widelcem, a do środka wbijamy po jajku (lub samym żółtku). Chlebki zapiekamy jeszcze ok. 5 minut, aż jajko się zetnie. Podajemy na ciepło.