Gruzińskie chlebki – przepis na chaczapuri z serem
Kiedy pierwszy raz jadłam gruzińskie chlebki chaczapuri z serem, wiedziałam, że to początek mojej kulinarnej przygody z kuchnią tego kraju. Płaskie, nadziewane chlebki, stały się dla mnie symbolem pysznej, prostej przekąski, którą można łatwo odtworzyć w domowej kuchni. Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na chaczapuri z serem. Jest wiele regionalnych wariantów tej potrawy, ale co najlepsze – można ją zrobić w zasadzie z dowolnym serem, i tak będzie pyszna!
Tajemnice gruzińskich chlebków chaczapuri
Chaczapuri to nie tylko przepis – to cała historia kulinarna zamknięta w prostym daniu. Każdy region Gruzji ma swoją własną wersję tej potrawy, co sprawia, że chaczapuri nigdy się nie nudzi. W mojej kuchni eksperymentowanie polega na dodawaniu różnego sera – od wędzonego twarogu, przez parmezan, aż po mieszankę kilku różnych, np. mozzarelli i fety. Pozwala to na dostosowanie przepisu do własnych preferencji smakowych i wykorzystanie składników, które mam w domu.
Podobnie jest w przypadku chaczapuri z serem i jajkiem.
Bez piekarnika
Co cieszy mnie w chaczapuri najbardziej, to fakt, że do ich przygotowania nie potrzebuję piekarnika. Podobnie jak hinduskie roti, chaczapuri przyrządzane są na patelni. To sprawia, że są one idealne na szybki obiad czy kolację, i nie wymagają spędzenia wielu godzin w kuchni. Proces przygotowania potrawy jest zresztą bardzo prosty.
Chociaż tradycyjne chaczapuri z serem są już same w sobie doskonałe, czasami dodaję do farszu np. świeże zioła, aby nadać chlebkom dodatkowego aromatu albo kilka plasterków ostrego chili, dla tych, którzy lubią pikantne smaki.
Szukasz jeszcze szybszego przepisu? Spróbuj podpłomyków! Dla wielbicieli płaskich chlebków świetny będzie przepis na perski chleb barbari.
Podzielcie się swoją wersją chaczapuri
Chaczapuri to danie, które łączy – jeśli byliście w Gruzji, to wiecie, że kojarzy się ze wspólną biesiadą. Cieszę się, że mogę podzielić się z Wami moją wersją tego przepisu, ale równie chętnie poznam Wasze historie i pomysły na chaczapuri. Czy macie ulubione połączenia serów? A może swój sposób na przygotowanie chlebków? Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Szukacie innego pomysłu na nadzienie? Sprawdźcie chaczapuri z pieczarkami!