Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie

1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami, solą. Mleko podgrzewamy w rondlu z wodą i łyżką masła, tak aby płyn był letni. Stopniowo wlewamy płyn do suchych składników i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po ok. 6 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli odstającej od ręki.

pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie

2. Przekładamy ciasto do miseczki, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 godziny.

formowanie
formowanie

3. W tym czasie przygotowujemy farsz. Łączymy wędzony twaróg z łyżką mascarpone i tartym parmezanem. Przyprawiamy go solą i pieprzem do smaku. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Dzielimy na 5 części. Pierwszą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 1 cm. Na środku umieszczamy 1-2 łyżki serowego farszu, zostawiając brzegi wolne. Następnie zawijamy brzegi ku środkowi, tworząc coś w rodzaju kieszonki. Spłaszczamy ręką, by uzyskać placek. Czynność powtarzamy z każdą częścią ciasta uzyskując 5 placków.

grillowanie
grillowanie

4. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy pierwszy chlebek i smażymy przez ok. 4 minuty, przewracamy go na drugą stronę i smażymy kolejne cztery minuty. Następnie zdejmujemy i odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego, a na patelni smażymy kolejny chlebek.

Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 10 min