Chaczapuri to gruzińskie płaskie chlebki. Nie ma na nie uniwersalnego przepisu, ponieważ istnieje sporo wersji zależnych od regionu. Co ciekawe, do ich wypieku nie potrzebujecie piekarnika. Chaczapuri przygotowywane są, podobnie jak hinduskie Roti – na patelni!
Do nadzienia serowego możecie wykorzystać swój ulubiony ser – u mnie to wędzony twaróg oraz parmezan. W bardziej klasycznej wersji będzie to mieszanka bundzu i mozzarelli, czy prawdziwa feta.
Robiłam dziś z tego przepisu ciasto-genialne ser feta zmieszałam z mozzarellą dodałam koledre i ostra paprykę drobniutko krojoną wyszło cudownie. Dziękuję za przepis i inspiracje.
Zgadzam się w 100%. To taki magiczny przepis, że nie sposób się w nim nie zakochać! Pozdrawiam!
A zamiasT mleka może być zsiadłe mleko albo jogurt?
Dziękuję pięknie za te pyszności z patelni!!!….chaczapuri zwala KAŻDEGO na kolana:)))
Smażę bez żadnego oleju i wychodzą pyszne…no i nie trzeba się bawić w odsączanie:)
A czy przeis na to ciasto mozna wykorzystac jako podklad do pizzy pieczonej w piekarniku?
Można, ale na blogu jest przepis na perfekcyjną pizzę: https://smakowitychleb.pl/porada/jak-zrobic-ciasto-na-pizze/
Pięknie dziękuję, pyszne! Proszę powiedzieć, jak długo można je przechowywać w lodowce lub zamrażarce? – juz po upieczeniu oczywiście. Z góry dziękuję!
W lodówce kilka dni, w zamrażalniku to pewnie i pół roku 🙂
Tosiu, dziękuję Ci za ten wspaniały przepisa! Mąż zbzikował i będę musiała robić co weekend 🙂 Zrobiłam w wersji irańskiej – z serem haloumi i opruszone zatarem. Do tego podałam oliwki.
Czy zamiast na patelni można upiec w piekarniku? Czas pieczenia i temperatura w takim przypadku?
Bardzo rozgrzany piec, z termoobiegiem 250 stopni, rozgrzana blacha i myślę, że ok. 4 minut max.
Tosia wielkie dzięki za gruzińskie inspiracje. Zrobiłam chaczapuri placuszki na patelni, jak również chaczapuri łódeczki z nadzieniem szpinak plus sery plus żółtko. Wyśmienite!!! Dla mnie łódeczki fajniejsze 🙂
Smacznego!
Sa wspaniale! Przed chwila zjadlam. Przygotowala je Gruzinka w moim domu, a wiec autentyczne.
Super
Jeśli Gruzini jedzą takie potrawy, to dlaczego nie tyją? Może jedzą tylko jeden taki placek?
A kto powiedział, że nie tyją? 🙂
Na liście składników brak cukru i masła, które pojawiają się przy czynnościach. Proszę o uzupełnienie 🙂
Aktualnie wygląda to tak jakby Pani przekleiła tekst z innego przepisu
Czasami się zdarzają takie chochliki, bo przepisy są przenoszone ze starego portalu na nowy.
Z cukru rezygnujemy (pierwotnie była łyżeczka), masła łyżka, tak jak w przepisie.
Już poprawiam i pozdrawiam 🙂
Lepiej jest nie smażyć, a upiec w piekarniku.
Oczywiście, że można i jest mnóstwo przepisów na tego typu podpłomyki z piekarnika, ale akurat chaczpuri przygotowuje się w ten sposób 🙂
Polecam gorąco!
Poniewaz podstawowy przepis na oryginalne, gruzinskie chaczapuri mozna strescic krotko – “po prostu wez duzo dobrego sera i jakies ciasto”. Najczesciej spotykana wersja domowa jest chaczapuri okragle z serem w srodku.
Akurat na blogu są też przepisy na inne chaczapuri z różnymi nadzieniami i nie tylko w okrągłej wersji 🙂
Witam. Czy zamiast mąki pszennej mogę użyć orkiszowej i czy proporcje się nie zmienią . Pozdrawiam.
Jeśli orkiszowa jasna to proporcje bez zmian 🙂
A czy zamiast jasnej mąki można użyć pełnoziarnistej? I czy może to być pełnoziarnista orkiszowa czy tylko pszenna?
Pozdrawiam 🙂
Z samej pełnoziarnistej wyjdą za suche i zbite, trzeba na pewno wtedy dać więcej wody, albo wymieszać z odrobiną mąki jasnej. Pełnoziarnista orkiszowa stworzy taki sam efekt jak pełnoziarnista pszenna.
Za to proporcje się nie zmienią, jeśli będzie to orkiszowa jasna 🙂
Przepyszne i bardzo syte!!!!!polecam gorąco!
Cieszę się, że smakowały 🙂
Chlebek chaczapuri smakuje jak w Gruzji. Polecam.
Chlebek jest super.Jadlam gotowy,pakowany.Zrobil na mnie takie wrazenie,ze poprosilam kolezanke Gruzinke o przepis.Udanego wypieku
Pod koniec czerwca byłem tydzień w Gruzji na wspaniałej wyprawie. Miałem więc możliwość skosztowania ich oryginalnych potraw, w tym oczywiście chaczapuri serwowanych i w restauracji jak i w gruzińskich domach, które nas gościły.
Z całego serca polecam tą potrawę !
to jest pyszne!!
dałam więcej sera, w sumie 400 g, pół na pół twaróg wędzony i ostry żółty + jajko
po 3 minuty z każdej strony na suchej patelni żeliwnej z grubym dnem
efekt rewelacja :))
Cieszę się, że smakowały 🙂
I podoba mi się modyfikacja w postaci suchej żeliwnej patelni.
Pozdrawiam!
W przepisie jest 7g drożdzy suszonych, a jeśli dodaję świeże to też 7 g?
Świeżych drożdży ok. 15 g. Wcześniej należy przygotować z nich rozczyn. W razie pytań jak to zrobić, służę pomocą 🙂
Chlebki wyglądają smakowicie! ale mam pytanie co do Oliwy. Ile wlewamy jej na patelnie? Łyżka, dwie wystarczą? Czy do połowy chlebka?
To zależy też od patelni, czy jest np. teflonowa, a może ceramiczna. Od tego zależy ile pochłania tłuszczu i czy chlebki nie będą się przypalały.
Z tego co pamiętam, u mnie były to mniej więcej 3 łyżki.
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
raz jadłam ten chlebek w gruzińskiej restauracji (o tej samej nazwie zresztą ;)) i na pewno zrobię go w domu! 😉
na jaką grubość nalezy rozpłaszczyć chlebki z farszem?
zrobiłam wszystko wg. przepisu a nie dość że wyrosły gigantyczne to miałam wrażenie jakby ciasto w środku było surowe (a smażyłam więcej niż 2 min)
co zrobiłam źle? 😀
Chlebki należy rozpłaszczyć dosyć cienko, grubość ok. 1 cm.
Nie wiem w jaki sposób były wykonywane, ale gdzieś się musiał pojawić błąd, bo przepis był już wielokrotnie sprawdzony.
Podejrzane wydaje mi się to, ze wyszły gigantyczne. To może oznaczać, że dodała Pani za dużo drożdży. Ile ich było i czy drożdże były świeże, czy suszone?
Mam nadzieję, że następnym razem się uda 🙂
Jak z patelni, na szybko, to przepis dla mnie 😉 Może kiedyś spróbuję, tylko farsz zmienię na inny, bo za serem nie przepadam 😉
W takim razie polecam spróbować. A możliwości zmiany farszu jest sporo np. z sosem bolognese, ze szpinakiem, czy na słodko 🙂
Pozdrawiam.
a czy można zrobić ten chleb np. z nutellą, albo z dżemem? 🙂
Właściwie czemu nie! Na słodko również można je przygotować. Do ciasta można jeszcze dodać 2-3 łyżki cukru więcej 🙂
udane:)
A czy można użyć mąki typu 550??
Można, mąka o typie 550 w tym przypadku jak najbardziej się nadaje.
Powodzenia i życzę smacznego!
Dziekuję;)
Dziękuję za przepis! Jako farsz dałam fetę z oregano i bazylią, idealnie się komponuje 🙂
A mozna zamiast feta zrobic z serem gouda albo edamer i do tego mozarella??
Można, nawet jeden gatunek sera wystarczy 🙂
Mozarella albo feta w gruzińskim jedzonku???
A gouda itp…to nie będzie smak Gruzji
Absolutnie!
Tak jak wyżej zostało to wyjaśnione, to interpretacja na temat chaczapuri.
W pkt 7 jest napisane ze czynność powtarzamy. Ale tutaj chodzi tylko o to składanie/zaginanie boków do środka czy też powtórnie nakładamy farsz???
Będę wdzięczna za odpowiedź
Przepis wygląda super
Chodziło jedynie o to, że przy każdym placku powtarzamy te same czynności dotyczące zginania boków, nakładania farszu itp.
Pozdrawiam.
Wyszły :)) Rewelacyjnie pyszne! Użyłam świeżych drożdży (zmieszałam z wodą, mlekiem i cukrem) i dodałam trochę mąki żytniej… Lubię kombinować 😀 Dziękuję za przepis!
Super, życzę smacznego 🙂
a kiedy wlewamy wodę?? drożdże do mąki razem z cukrem i solą? może Pani to uściślić?:))
a widzę wodę.. 😉
zabieram się więc… dam znać jak się udało 😀
Woda już widzę znaleziona w przepisie, nie pozostaje mi nic innego jak życzyć powodzenia i smacznego 🙂
ula la … wiele dobrego o nich slyszalam