Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wysypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. Łączymy letnie mleko z wodą i wlewamy stopniowo do suchych składników. Wyrabiamy, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 h.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
3. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Całość podsmażamy na łyżeczce masła klarowanego, aż będą rumiane. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, studzimy w miseczce. Do drugiej miski wsypujemy tarty ser.
formowanie
formowanie
4. Wrośnięte ciasto przekładamy na blat. Dzielimy na 8części.
formowanie
formowanie
5. Pierwszą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm.
formowanie
formowanie
6. Na środku umieszczamy 1-2 łyżki pieczarkowego farszu, na to łyżkę sera, zostawiając brzegi wolne.
formowanie
formowanie
7. Następnie zawijamy brzegi ku środkowi, tworząc kieszonkę. Spłaszczamy ręką, by uzyskać placuszek, który możemy dodatkowo jeszcze delikatnie rozwałkować.
smażenie
smażenie
8. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kładziemy pierwszy chlebek i smażymy przez ok. 2 minuty, przewracamy go na drugą stronę i smażymy kolejne dwie minuty. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Smakowita
Ocena czytelników: 4 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min