Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ok. 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
przygotowywanie nadzienia
przygotowywanie nadzienia
3. W tym czasie miksujemy masło z suszonymi pomidorami, koncentratem, pieprzem cayenne i posiekanym ząbkiem czosnku.
formowanie
formowanie
4. Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą z nich rozpłaszczamy, na środek wykładamy łyżkę nadzienia, zbieramy boki ciasta ku środkowi tworząc bułeczkę. Spłaszczamy ją i nacinamy z 8 stron. Ciasto kręcimy parami wywijając je dwa razy na zewnątrz i zlepiając końce. W ten sposób otrzymamy po 4 płatki na bułeczkę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Tak przygotowane bułeczki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni metodą góra-dół przez 19 minut.
Smakowita
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 48 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 18 min