Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Poszatkuj suszone pomidory. Pomieszaj w misce wszystkie składniki łyżką, po czym uformuj z nich jednolitą kulę. Wsadź ciasto do miski, przykryj ją dokładnie folią do żywności i zostaw na noc w temperaturze pokojowej (od 8 do kilkunastu godzin).
wyrastanie
wyrastanie
2. Wyjmij ciasto na mocno oprószony mąką blat. Uformuj z niego kształt grubej bagietki. Ułóż uformowane ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
pieczenie
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do rozgrzanego piekarnika wstaw chleb i piecz przez 25 minut aż ciasto zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto..
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 10 godz 25 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 25 min