Uwielbiam piec chałki, a dzisiaj postanowiłam skusić się na wersję kokosową, a właściwie potrójnie kokosową! Zamiast mleka krowiego wybrałam mleko kokosowe, biały cukier zastąpiłam cukrem kokosowym, masło olejem kokosowym, a upleciony warkocz posypałam jeszcze wiórkami. Wyszło smakowicie 🙂
Może będziecie chcieli poznać inne smakowite przepisy na domowe chałki? Doskonałym wyborem będzie na przykład bananowa chałka z gorzką czekoladą. Fanów migdałów i ich niezwykłego aromatu zachęcam do wypróbowania chałki z marcepanem. Jeśli natomiast chcielibyście spróbować zaskakującej wytrawnej chałki, koniecznie zobaczcie przepis na chałkę z dodatkiem purée ziemniaczanego.
Jeśli natomiast nie możecie spożywać glutenu, to mam przepis na chałkę bezglutenową przygotowaną na bazie uniwersalnej mąki bezglutenowej. Polecam!
Chałka jest boska!Świetnie smakuje tylko z masłem,ale próbowałam też z dżemem pomarańczowym-pycha,delikatna goryczka z dżemu świetnie się komponuje z kokosem.A w wersji na bogato-z kokosowym smarowidłem.To już dla wielbicieli kokosowa absolutnie siódme niebo 🙂
Cieszę się, że zasmakowała <3
Moje chałki też bywają takie spękane z wierzchu, wiesz może, Tosiu, jaka jest tego przyczyna? Bo w innych przepisach widzę, że nie są spękane…
Ja nie widzę w tym problemu 🙂 Ale jak z wierzchu pękają to zazwyczaj kwestia zbyt ciasnego warkocza, po prostu w trakcie wyrastania/pieczenia za bardzo się rozrasta na boki i delikatnie pęka. Proponuję zatem luźniej zaplatać, albo dać 2 g suszonych drożdży instant mniej, aby tak mocno nie wyrastała.
Cukier kokosowy? Można go gdzieś kupić? Albo może czymś zastąpić?
W marketach, ale można zastąpić cukrem trzcinowym 🙂
Świetna ta chałka 🙂 Smaczna i ładniutka 🙂
Dzięki i zachęcam do upieczenia 🙂
Witaj, ile oleju kokosowego bo nie podałaś ?
Poprawione, 100 g 🙂
Brak w przepisie oleju kokosowego 😉
Poprawione!