Przepis

Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta
1. Do bezglutenowej mąki uniwersalnej dodajemy cukier, sól, drożdże suszone i mieszamy. Dodajemy 1 jajko, olej rzepakowy i stopniowo dolewamy mleko, mieszając masę łyżką. Całość przekładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy przez około 10 minut na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto może się lekko kleić, więc wygodnie jest użyć robota kuchennego z hakiem.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto na bezglutenową chałkę przekładamy do miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
formowanie
10 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 równych części. Każdą z nich rolujemy w 30cm wałeczki. Łączymy wszystkie z jednej strony i zaplatamy chałkę w następujący sposób: zewnętrzny wałeczek przekładamy do środka ponad dwoma kolejnymi, następnie to samo robimy od drugiej strony i powtarzamy aż do końca.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Końce chałki zakładamy pod spód i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po wyrośnięciu smarujemy chałkę rozmąconym jajkiem i posypujemy posiekanmi migdałami. Świetnie sprawdzą się też płatki lub inne ziarna lub orzechy.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Chałkę bezglutenową pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 min. w 180 stopniach C na złoty kolor.
Smakowita Śmietankowy Smak
Smakowita Śmietankowy Smak
Do złocistych kajzerek na drugie śniadanie, do prostego chleba razowego, a może do ulubionego chleba tostowego? Smakowita śmietankowy smak to wyjątkowy charakter prosto z najlepszych ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej