Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do rondla wlewamy mleko kokosowe i wodę, podgrzewamy, aby płyn był letni. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Do dużej misy wsypujemy mąkę, drożdże i sól. Dodajemy sos sojowy, posiekane chilli, starty imbir, czosnek i sok z limonki. Powoli wlewamy letnie mleko kokosowe z wodą i wyrabiamy ciasto mikserem. Po 5 minutach ciasto powinno być elastyczne.
pierwsze wyrastanie
50 min
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie i przykrywamy folią spożywczą na 50 minut.
drugie wyrastanie
50 min
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy bochenek o dowolnym kształcie, kładziemy na blasze i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na kolejnych 50 minut.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Chleb nacinamy na środku nożem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 35-40, aż będzie rumiany. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej