Przepis

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, cukier trzcinowy, olej kokosowy. Mleko kokosowe podgrzewamy z wodą, aby było letnie, Dodajemy letni płyn do ciasta i wyrabiamy 5 minut, aż będzie plastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 bułeczek, kładziemy ja w odstępach na blasze i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie podgrzewamy w rondelku olej kokosowy, dodajemy cukier, wiórki i mąkę, mieszamy tworząc kruszonkę.
pieczenie
pieczenie
4. W wyrośniętych bułeczkach robimy wgłębienie dnem szklanki. Dekorujemy je owocami i posypujemy kruszonką. Tak przygotowane bułeczki pieczemy metodą góra-dół w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Bułeczki można dodatkowo polać lukrem (50 g zmiksowanych borówek + 100 g cukru pudru).
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Anna S 23 stycznia 2019 o 16:17

    Wiórków sypać na oko?

  • Jessica 29 sierpnia 2018 o 21:57
    Ocena:

    Bułeczki super, naprawdę pyszne 🙂 Tak przy okazji dlaczego p. Śliwka już nie współprowadzi tego bloga o chlebie i została tylko na burczymiwbrzuchu? Jeśli to zbyt osobiste pytanie to przepraszam. Pozdrawiam 🙂

    • Tosia 11 września 2018 o 16:25

      Cieszę się.
      Rzeczywiście to trochę osobiste pytanie, ze względów prywatnych i braku czasu 🙂
      Pozdrawiam!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej