Przepis

wyrabianie
15 min
wyrabianie
1. Do mąki pszennej chlebowej dodajemy drożdże instant oraz sól. Dodajemy upieczoną lub ugotowaną dynię i dolewamy mleczko kokosowe z puszki (niesłodzone). Stopniowo dolewamy wodę. W zależności od wilgotności dyni może być niezbędne dolać jej mniej lub więcej niż podano w przepisie. Wyrabiamy przez kilka, kilkanaście minut, do uzyskania ciasta o gładkiej i elastycznej konsystencji.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto na chleb przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. W czasie wyrastanie możemy raz złożyć ciasto poprawiając jego strukturę.
formowanie
10 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto na chleb dyniowy przekładamy na blat i formujemy bochenek o dowolnym kształcie.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Uformowany bochenek chleba z dynią przekładamy do koszyka rozrostowego i pozostawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. Zamiast koszyka możemy użyć miski lub durszlaka wyłożonego ściereczką.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Wyrośnięty chleb z dynią i mleczkiem kokosowym pieczemy w temperaturze 230 stopni przez pierwsze 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 210 stopni i dopiekamy do uzyskania rumianego bochenka.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Omega 3
Wariant OMEGA 3 z ziaren rzepaku to nowy produkt o delikatnej, kremowej konsystencji i świetnym smaku.
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej