Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, drożdże i sól. Dodaj puree z dyni i mleczko kokosowe. Zacznij zagniatać ciasto. W miarę zagniatania dolej tyle wody, aby ciasto było elastyczne i odchodziło od rąk. U mnie była to część podana w przepisie, ale może to zależeć indywidualnie od gęstości puree z dyni. Zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Z ciasta uformuj kulę, ułóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zrób nożem krzyżyk na cieście. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, przykryte materiałową szmatką.
pieczenie
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto i piecz ok. 30 minut aż lekko zbrązowieje. Odstaw chleb do ostygnięcia.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 30 min