Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odsączamy na sicie z wody, którą puści. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól oraz tartą dynię. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Po tym czasie składamy ciasto w misie jak kopertę i przykrywamy na kolejną godzinę.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. W sumie po 2 godzinach podsypujemy ciasto mąką i formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy na 2 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Przerzucamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Na środku robimy \\\"czapeczkę\\\" ciągnąć ciasto ku górze. Wstawiamy do pieca. Chleb pieczemy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 25-30 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej