Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, cukier trzcinowy, olej kokosowy. Mleko kokosowe podgrzewamy z wodą, aby było letnie, Dodajemy letni płyn do ciasta i wyrabiamy 5 minut, aż będzie plastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 bułeczek, kładziemy ja w odstępach na blasze i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie podgrzewamy w rondelku olej kokosowy, dodajemy cukier, wiórki i mąkę, mieszamy tworząc kruszonkę.
pieczenie
pieczenie
4. W wyrośniętych bułeczkach robimy wgłębienie dnem szklanki. Dekorujemy je owocami i posypujemy kruszonką. Tak przygotowane bułeczki pieczemy metodą góra-dół w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Bułeczki można dodatkowo polać lukrem (50 g zmiksowanych borówek + 100 g cukru pudru).
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min