Drożdże świeże czy suszone?
Temat drożdży jest o tyle ważny, bowiem dzięki nim ciasto wyrasta, a w chlebie tworzą się bąbelki gazu. Nadmiar drożdży przyspiesza rośnięcie, ale chleb taki będzie miał cienką skórkę. Zawartość drożdży wpływa na porowatość i trwałość chleba. Dzięki temu pięknie pachnie, ma charakterystyczny smak i cenne składniki odżywcze.
Występują różne gatunki drożdży, ale dzisiaj chciałabym się skupić na tych najbardziej popularnych – drożdżach spożywczych.
Oprócz zakwasu (któremu poświęcimy oddzielny temat) przy wypieku chleba wykorzystuje się drożdże piekarskie, czyli drożdże świeże oraz drożdże suszone. Można je stosować zależnie od upodobania. W sytuacji, kiedy wybieramy przepis z drożdżami suszonymi, a chcemy użyć świeżych drożdży, należy podwoić ilość wskazaną w przepisie :
7 g suszonych drożdży instant = 15 g drożdży świeżych
Rodzaje drożdży spożywczych
Świeże drożdże – Występują w postaci kostki o różnej gramaturze. Ogólnie dostępne w sklepach i supermarketach, zazwyczaj opakowanie waży 100 – 200 gram. Ważne by przechowywać je w lodówce, a przed użyciem wyjąć w odpowiednim momencie by osiągnęły temperaturę pokojową. W większości wypadków stosuje się je w formie uaktywnionej (jako rozczyn) poprzez dodanie ciepłego mleka/wody i odrobiny cukru.
Drożdże suszone – Mają postać granulek. Wymagają przygotowania rozczynu przed użyciem, z odrobiny mąki i ciepłego płynu (wody, mleka) o temperaturze 35 – 40 stopni.
Drożdże suszone INSTANT – O wiele bardziej popularne niż zwykłe drożdże suszone. Także występują w postaci granulek, ale nie wymagają wykonania rozczynu, co jest dużym ułatwieniem i zyskiem czasu. Miesza się je z mąką i innymi suchymi składnikami, a następnie łączy z pozostałymi składnikami. Dają takie same (lub bardzo podobne) efekty jak drożdże świeże.
Jakich drożdży użyć do pieczenia?
Przyznam szczerze, że nie mogę się zdecydować: czy bardziej odpowiadają mi drożdże świeże, czy suszone instant. Stosuję je zamiennie, zależnie od okoliczności, przepisu i rodzaju pieczywa jakie chcę uzyskać.
Polecane przepisy na domowe chleby na drożdżach
Polecam prosty chleb na drożdżach do upieczenia w domu szybki chleb na drożdżach instant czy uniwersalny chleb pszenny. Trochę trudniejszy, ale bardzo ciekawy wypiek to portugalski chleb wodny. Warto go upiec! A potem jeszcze wypróbujcie delikatne bułeczki śniadaniowe.
Jakieś pytania o pieczenie chleba w domu?
Zawsze możecie zadać mi pytanie w komentarzu pod przepisem lub napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂
Wasze komentarze