Przepis

mieszanie składników
10 min
mieszanie składników

1. W formie automatu umieszczamy składniki według kolejności: woda, oliwa, sól, przesiana mąka, suszone drożdże. Nastawiamy 2 program pieczenia, wybieramy wagę chleba 700 g i średni kolor zarumienienia.

Wyrabianie ciasta
40 min
Wyrabianie ciasta

Gdy automat wyda dźwięk świadczący o tym, że to moment na dodanie pozostałych składników, dosypujemy zioła prowansalskie.

pieczenie
60 min
pieczenie

Gdy chleb będzie upieczony automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wyjmujemy wtedy formę z automatu i wyciągamy z niej chleb. Przed spożyciem studzimy.

Ocena czytelników: 4.67 z 15 ocen

Wasze komentarze

  • Agnieszka 3 czerwca 2023 o 23:47

    Witam. Chlebek jest przepyszny. 🤩🤩
    Mam tylko jedno pytanko. U mnie program 2 french trwa 3h 45 min…. Można piec go na innym programie żeby dopasować czas do podanego w przepisie ?

    • Małgosia 4 czerwca 2023 o 07:50

      W programie jak sądzę zliczony jest czas wyrabiania, wszystkich przerw, leżakowania, wyrastania, nagrzewania oraz całkowitego pieczenia. Jeśli chleb udaje się dobrze, to nie trzeba nic zmieniać. Najlepiej obserwować jak się zachowuje, czy odpowiednio wyrasta i nie opada. Jeśli lekko przerasta, to można zmniejszyć ilość drożdży.

  • Ewa 2 marca 2022 o 16:01
    Ocena:

    Czy można do tego chleba dodać suszone pomidory? Mam na myśli takie bez zalewy. Czy trzeba wtedy zwiększyć ilość wody lub oliwy? I najlepiej dodać je dopiero z ziołami Czy już na początku?

  • Iza 15 września 2021 o 21:49
    Ocena:

    A jak mam automat i najmniejsza waga chleba to 1150 G to czy wyjdzie mi ten chlebek

    • Małgosia 16 września 2021 o 13:20

      Wyjdzie bez problemu, ale dla pewności warto zerknąć przed końcem pieczenia, czy nie jest gotowy nieco wcześniej.

  • Arkadiusz 19 grudnia 2020 o 10:02

    Witam, nie wiem czy jest jakas roznica w upieczeniu chleba, ale jest błąd, poniewaz w skladnikach nie ma podanego cukru, a w przepisie wg. Kolejnosci, jest cukier… ma byc cukier to ile? Czy po prostu bez cukru? Dziekuje pozdrawiam.

  • MANIA 8 maja 2020 o 18:26

    Czy mąka1050 nadaje się do pieczenia chleba? Taką kupiłam pod szyldem BIO.

    • Kasia 12 marca 2024 o 07:20
      Ocena:

      Nadaje się nawet mój automat ma w większości przepisów taką mąkę

  • Zuzanna 24 kwietnia 2020 o 18:17

    Mam pytanie. Chciałabym upiec swój pierwszy chleb w wypiekaczu. Mam tylko drożdże świeże. Zrobię wcześniej zaczyn tak jak polecasz Tosiu na blogu. Czy chleb uda się, jeżeli nastawię wypiekacz na funkcję pieczenia z opóźnieniem? (nastawię składniki wieczorem, tak żeby chleb upiekł się na rano) Czy lepiej tego nie robić z zaczynem drożdżowym? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie wszystkich odwiedzających bloga.

  • byhlk 2 lutego 2020 o 21:54
    Ocena:

    Przepyszny chleb. Piekłem dziś pierwszy raz i wyszedł idealny. Właśnie robi się drugi z +50% składnikami. Polecam gorąco i dziękuję ;*

    • Agnieszka 7 lutego 2020 o 21:20

      Naprawdę pyszny chleb , skonfrontowałam przepis z tym podanym w instrukcji , i zrobiłam go tak dokładnie – jak jest podane tutaj . Wyszedł wyrośnięty , i miękki . A potem zrobiłam chleb z przepisu z instrukcji – nie udał się zupełnie . ( wypiekacz firmy Yoer. Dziękuje za świetne przepisy , których będę się trzymać 🙂

  • Janina 25 września 2019 o 15:17

    Upiekłam chleb pełnoziarnisty z Pani przepisu ,po raz pierwszy bardzo ładnie wyrósł ale nie mogłam go wydostać z formy,dość mocno pukałam w foremkę,w końcu wyszedł ale cały wierzch odszedł.Proszę mi podpowiedzieć co źle zrobiłam ?.Pozdrawiam

    • Tosia 30 września 2019 o 11:44

      Pewnie to kwestia starej foremki? Czy automat jest nowy? Przed pieczeniem można posmarować tłuszczem, wtedy na pewno ciasto się nie przyklei.

  • Aga 20 kwietnia 2017 o 23:36

    Chciałabym się zorientować czy do pani przepisu można dać mąkę 450 albo 500 albo pomieszac ją z maka pszenna orkiszowa.?

    • Tosia 21 kwietnia 2017 o 09:33

      Można zarówno pszenną 450, pszenną 500, jak i pomieszać pszenną z orkiszową jasną. Proporcje bez zmian 🙂

      • Aga 21 kwietnia 2017 o 22:02

        Dziękuję za informację. Czekając na odpowiedź spróbowałam i wszystko byłoby ok tylko jest dość blady u góry. Czy mozna dodatkowo włączyć na samo pieczenie? Jak pani uważa? Pozdrawiam ☺

  • basia 13 września 2016 o 13:31

    Witam, wczoraj robiłam ten chlebek. Po pierwszym nieudanym (pierwszy raz robiłam w automacie, bo dopiero kupiłam), zapadniętym chlebku, od razu zabrałam się za chleb z tego przepisu. Myślałam że ponowna klapa i już byłam zła, ale niepotrzebnie. Jednak musiałam dodać trochę więcej wody, bo ciasto było dość zbite i podzieliło się na 2 części z których każda była doczepiona do „swojego” mieszadła, ale po wyjęciu mieszadeł, ugniotłam ciasto w formie rękami, tak żeby rozplanować je na całej długości formy, pokrywę zamknęłam i czekałam co mi z tego wyjdzie. Chlebek zaczął się wyrównywać i powoli rosnąć, a podczas pieczenia jeszcze lepiej wyrósł i wyszedł piękny i smaczny chlebuś. Ziół dałam 1 łyżkę i to było wystarczająco. Niedługo zrobię „prosty chleb z automatu” i dam znać jak wyszedł. Na razie muszę się jeszcze poduczyć i wyczuć ciasto, żeby nie było za twarde lub za rzadkie. Do tej pory robiłam chleby ręcznie i nie było z tym problemu, bo ręcznie to się wyczuje jaka jest konsystencja ciasta. Jak na razie pomijając kształt chleba, chlebek był bardzo smaczny, pozdrawiam i do następnego pisania.
    Szkoda że nie można tu wstawić zdjęcia.

    • Tosia 13 września 2016 o 18:18

      Cieszę się, że ostatecznie wypiek się udał 🙂 A zdjęcia można wstawiać na fb!
      Udanych wypieków!

  • natalia 10 maja 2016 o 07:44

    Chlebek pierwsza klasa. Córcia się zajada (14 m-cy) a zamiast ziół prowansalskich dałam mieszankę ziół włoskich. PYCHA!!

  • Zbyszek 16 kwietnia 2016 o 12:23
    Ocena:

    Wyrósł pięknie ,aż tu nagle patrzę zaczęło się pieczenie a tu cały opadł……..ciekawe czy nie zakalec? .
    Upiekłem już kilkadziesiąt a ten 1-szy raz 🙁

    • Tosia 17 kwietnia 2016 o 11:17

      A jaki program pieczenia Pan ustawił? To dziwna sprawa, zazwyczaj tak się dzieje jak jest za dużo drożdży lub płynu w cieście. Szkoda, że się zapadł.

  • Janusz_zed 13 kwietnia 2016 o 13:28

    acha ; mocno posypałem sezamem

  • Janusz_zed 13 kwietnia 2016 o 13:21
    Ocena:

    Odrobinę ten przepis zmodyfikowałem tz.;
    wszystko jak w przepisie ale
    mąki 10 g więcej
    1 jajko
    1 łyżeczkę miodu
    1/2 łyżeczki cukru
    urósł wielki

  • Halina 7 kwietnia 2016 o 07:56

    wczoraj piekłam go po raz drugi idealnie wg przepisu i niestety nie jest OK. Ciasta jakby było za mało – nie rozkłada się na całą formę, w związku z czym chleb jest krótki. Przy krojeniu w dziwny sposób się kruszy i doprawdy nie ma nic wspólnego z tym na zdjęciu. Może kiedyś jeszcze zdecyduję się na 1,5 porcji składników, ale chyba nie prędko.
    Natomiast gorąco polecam przy pieczeniu chlebków dodanie zamiast oleju roztopione prawdziwe masło – zapach pod koniec pieczenia jest nieoceniony. Pozdrawiam

    • Tosia 7 kwietnia 2016 o 13:13

      Przykro mi, że nie wyszedł, inni czytelnicy sobie raczej chwalą przepis. Nie widzę też powodu dla którego moje zdjęcie miałoby przedstawiać inny wypiek 🙂 Trzeba pamiętać, że automatu są różne, formy mają różna wielkość i wiele też zależy od programu jaki nastawiamy. A jakie drożdże Pani dała, jeśli mogę spytać? Czasem czytelnicy twierdzą, że zrobili wszystko według przepisu, a potem w trakcie rozmowy okazuje się, że jednak nie 🙂
      Jeśli jednak nie chcę Pani próbować już tej receptury to polecam chleb wiejski: https://smakowitychleb.pl/chleb-wiejski-z-automatu/ Zdecydowanie najlepszy z tych z automatu.
      Pozdrawiam.

  • Marzena 25 października 2015 o 08:47
    Ocena:

    Witam. Pierwszy raz robiłam ten chleb, wyszedł super. Robiłam z mąki typ 650. Pyszny! Dziękuję za przepis.

  • Bogdan 17 października 2015 o 00:21
    Ocena:

    Zrobiłem chlebek. Wyszedł super. Pyszny i puszysty. Polecam. I dziękuję za przepis.

  • Nika 26 marca 2015 o 18:05

    Chlebek robie juz 3 raz i wlasnie przepis poszedl dalej w swiat(kolezanka po sprobowaniu musiala go miec) 😀
    Mam pytanie; jak zwiekszyc proporcje, zeby byl wiekszy? Oczywiscie podwojna porcja mi sie nie zmiesci a chlebek znika tak szybko, ze przydalby sie troche wiekszy:)

    • Tosia 26 marca 2015 o 22:12

      Cieszę się, że smakuje 🙂
      Jeśli nie zmieści się podwójna porcja to proponuje po prostu półtorej, powinno wyjść jak należy!
      Pozdrawiam serdecznie.

  • ada 11 marca 2015 o 22:50

    Witam serdecznie chcialabym zrobić Pani chlebek w maszynie ostatnio zakupilam o mocy 850v i waga chlebka zaczyna sie od 750gr jak mam dobrac skladniki? dodam jeszcze ze mam program 1tradycyjny i 2pulchny ktory bym musiala wybrac? Robilam juz dwa chlebki jeden jak w książeczce z przepisami wyszedl podobny do tostowego i suchy jakis taki robilam go na programie 2pulchny natomiast drugi przepis wzielam z bloga Pani ktory robilam recznie i chleb wyszedl za kazdym razem pyszny natomiast z maszyny byl smaczny ale to nie bylo to samo na programie 1tradycyjny nie byl juz taki ze tak powiem napompowany tylko bardziej zbity na tym programie 🙁 nie mam czasu na robienie wszystkiego ręcznie dlatego zakupilam maszyne ale teraz musze znalezc idealny przepis na idealny chlebek 😀 z gory bardzo dziekuje za odpowiedz pozdrawiam

    • Tosia 12 marca 2015 o 21:22

      Dzień dobry.
      Muszę przyznać, że suche chleby z automatu to częste zjawisko, taka już specyfika tej maszyny, ale na pewno można sobie dopasować przepisy tak, aby wypieki wychodziły smaczne. Z tego przepisu można śmiało upiec na programie od 750 gram. Co prawda będzie ważył odrobinę mniej (trzeba dodać gramaturę mąki i wody), ale udać, się na pewno uda. Ja bym się, aż tak co do grama nie sugerowała tymi programami, ostatecznie najważniejsze jest ciasto, czyli receptura i proporcje.
      Proponuję w maszynie robić chleby z mokrym dodatkiem np. kefirem, maślanką, puree ziemniaczanym, wtedy może będą wychodziły mniej suche i mniej zbite. Dodatek jajka też pomoże.
      Mam nadzieję, że jakoś pomogłam 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

  • Loluś 19 listopada 2014 o 16:50
    Ocena:

    Cześć!
    Chlebek wyszedł bajecznie, choć robiłem go pierwszy raz to znikł prawie tak szybko jak się pojawił 🙂 co cieszy! Wprowadziłem drobne modyfikację tzn. użyłem świeżych drożdży (zrobiłem odczyn), wymieszałem 50/50 mąkę kokosową z tą podaną w przepisie i na koniec wsypałem drobno posiekane świeże liście szpinaku.. reszta bez zmian 😀 Bajka!
    Dzięki za inspirację 🙂 Teraz czas na kolejne!
    Wszystkiego dobrego!
    Pozdrawiam !

    • Tosia 20 listopada 2014 o 16:29

      Hej.
      Cieszę się, że baza przepisu się sprawdziła i zachęcam też do korzystania z naszych przepisów na chleby z piekarnika, bo są jeszcze lepsze 🙂
      Pozdrawiam.

  • Izka 3 października 2014 o 18:03

    Mam pytanie czy maka chlebowa 650 to tradycyjna maka pszenna 650?

  • Gosia 27 marca 2014 o 14:09

    Witam serdecznie , chciałabym prosić ten przepis na większy chlebek , bo nie umiem jeszcze odpowiednio dobierać gramatury składników. Dziękuję ślicznie i pozdrawiam

    • Tosia 30 marca 2014 o 11:49

      Witam.
      Jeśli chce Pani upiec większy chleb (chociaż ten wcale nie jest mały) może Pani powiększyć proporcje „na oko”. Dodałabym 200 g mąki więcej i ok. 100 ml wody, ale starałabym się kontrolować konsystencję ciasta w trakcie wyrabiania.

  • grzegorz 9 marca 2014 o 00:22
    Ocena:

    To pierwszy chleb, który mi wyszedł jak z obrazka. Dziękuję z za przepis.

  • leszek 3 stycznia 2014 o 22:00
    Ocena:

    super przepisy ,pięknie dziękuje….

  • Ewa 13 grudnia 2013 o 11:52
    Ocena:

    Upiekłam ten chlebek z małą modyfikacją: 240 ml wody, zamiast ziół prowansalskich dodałam kminek, a dodatkowo 2 łyżki siemienia lnianego i 5 łyżek otrębów pszennych. Rewelacja, polecam. Dzięki za inspirację 🙂

  • Moniazsc 6 listopada 2013 o 19:30

    Aha, i dodam jeszcze, że ja użyłam maki pszenne, TYP 550, bo taka tylko w domu mialam i chlebem wyszedł rewelacyjny.

  • Moniazsc 6 listopada 2013 o 19:27
    Ocena:

    Chleb rzeczywiście wspaniały. Właśnie wystygl… Jestem zachwycona. Rzeczywiście na początku byłam zaniepokojona, bo powoli rósł, ale wyrósł cudny. Dziękuję za przepis i z pewnością skorzystam z niego jeszcze nie raz.

  • Kaśka 24 września 2013 o 22:47

    Chciałabym użyć świeżych drożdży, bo takie akurat mam w lodówce, ale nie mam pojęcia ile ich dać. Pomozecie?

    • Tosia 25 września 2013 o 11:32

      Ok. 10 g świeżych drożdży (1/10 kostki). Nigdy nie piekłam w automacie ze świeżymi drożdżami, ale z tego co się orientuję nie trzeba wyjątkowo robić z nich rozczynu, wystarczy pokruszyć, a w trakcie wyrabiania w automacie jest na tyle ciepło, że składniki się odpowiednio połączą.

  • Anna 22 lipca 2013 o 19:55

    Pycha,dodając do tego zapach-rewelacja 🙂

  • Dorota 22 maja 2013 o 22:22
    Ocena:

    Zgadzam się z większością, chlebek jest pycha:).

  • marta 20 kwietnia 2013 o 11:40

    chlebek przepyszny>mąż zachwycony smakiem i prosi tylko o niego:)

  • Wiki 15 lutego 2013 o 21:15

    Chleb jest super!!! Chyba jeden z najlepszych jaki do tej pory zrobiłem :)))

  • kasia 21 stycznia 2013 o 11:55

    dziekuje za szybką odpowiedź 🙂 jak tylko upiekę ten chlebek to dam znać jak wyszedł! a co do automatu to ciezko mi dobrac program wiec jesli nie wyjdzie na jednym to bede probowac do skutku 🙂

  • kasia 21 stycznia 2013 o 11:47

    witam, jestem poczatkujaca w pieceniu chlebka w automacie i prosze o wyjasnienie. jaką mąke mam dac do tego przepisu. prosze o napisanie dokladnie a nie tylko ze pszenna bo wiadomo jest ich mnóstwo 🙂 do tego niewiem na jakim programie mam piec ten chleb bo mam inna maszyne 🙁 tutaj umieszczam link i prosze o odpowiedni dobór programu pieczenia tego chleba, Pozdrawiam serdecznie 🙂 Kasia

    • Tosia 21 stycznia 2013 o 11:52

      Witam serdecznie.
      W przepisie chodzi o mąkę pszenną typ 650, czyli „chlebową”. Na opakowaniach są zazwyczaj zaznaczone typy mąki.
      Jeśli chodzi o program, to są różne automaty. Ja zajmuje się wypiekiem domowego chleba i tylko czasem piekę w swoim automacie, nie znam się na różnych modelach. Proponuję po prostu ustawić w maszynie program klasyczny i średni stopień wypieczenia skórki.
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

  • Ewa 2 grudnia 2012 o 19:12

    Chlen wyszedł naprawdę smaczny. Na początku słabo rósł i się bałam, że nic z niego nie wyjedzie, ale potem wyrósł idealnie. W smaku taki pyszny, że można jeść bez niczego.

    • Tosia 2 grudnia 2012 o 22:41

      Na tym właśnie polega urok domowego chleba, nie potrzebuje już wielu dodatków, jest pyszny sam w sobie:) Pozdrawiam.

  • KucharzyTrzech 27 września 2012 o 09:42
    Ocena:

    Chlebek wyszedł cudowny!! Proszę o więcej przepisów na chlebki z automatu :))

    • Tosia 27 września 2012 o 21:50

      Cieszę się. Na stronie znajdują się jeszcze dwa przepisy na taki chlebek, a wkrótce pojawi się przepis na chałkę z automatu 🙂

  • Tosia 3 czerwca 2012 o 16:56

    Super!
    Zachęcam też do spróbowania pełnoziarnistego chleba z automatu https://smakowitychleb.pl/chleb-pelnoziarnisty-z-automatu/, ale na pewno wkrótce pojawią się też nowe wpisy 🙂
    Chałka z automatu brzmi interesująco! A na razie zapraszam po przepis na klasyczną plecioną chałkę z budyniem tutaj https://smakowitychleb.pl/chalka-z-budyniem-i-kruszonka-2/ 🙂

  • Ania 3 czerwca 2012 o 14:30

    Zrobiłam chleb, przepis super!!!!!!!! 🙂

    Proszę o więcej przepisów na pieczywo z automatu!!!!! :D:D może jakaś chałeczka??? :>

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej