Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Zakwas żytni lub pszenny mieszamy z 100 g mąki i 100 ml wody. Przykrywamy i odstawiamy na 8-10 godzin do wyrośnięcia.
wyrabianie
45 min
wyrabianie
2. Do wyrośniętego zaczynu na ciabattę wlewamy 300 ml wody oraz 400 g mąki. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie posypujemy ciasto solą i wyrabiamy tak długo, aż będzie lśniące i bardzo elastyczne. Ciasto powinno być lekko rozlewające się. Jeśli bardzo klei się i rozrywa, należy wydłużyć wyrabianie.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
3. Przykrywamy ciasto na ciabattę ze szparagami na zakwasie czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W czasie wyrastania możemy 2-3 krotnie złożyć ciasto poprawiając jego sprężystość.
drugie wyrastanie
480 min
drugie wyrastanie
4. Gdy ciasto na ciabattę ze szparagami na zakwasie zwiększy swoją objętość o około 50%, owijamy miskę folią lub szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na 8-12 godzin.
przygotowywanie nadzienia
5 min
przygotowywanie nadzienia
5. Umyte szparagi (u mnie zielone) kroimy na kawałki. 2-3 łodygi możemy odłożyć do dekoracji ciabatty.
formowanie
5 min
formowanie
6. Wyrośnięte ciasto na ciabattę wyjmujemy z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Rozciągamy ciasto na blacie kuchennym na tyle delikatnie, aby pozostało napowietrzone. Rozkładamy szparagi i rolujemy formując płaski, podłużny bochenek. Na górze możemy rozłożyć szparagi jako dekorację.
pieczenie
30 min
pieczenie
7. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni C. Pieczemy ciabattę ze szparagami na zakwasie przez około 30 minut lub do momentu, aż będzie odpowiednio wypieczona.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita śmietankowy smak
Smakowita Śmietankowy Smak
Do złocistych kajzerek na drugie śniadanie, do prostego chleba razowego, a może do ulubionego chleba tostowego? Smakowita śmietankowy smak to wyjątkowy charakter prosto z najlepszych ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej