Lubicie zaczynać dzień od porządnego, treściwego śniadania? Bułeczki z siemieniem lnianym sprawdzą się doskonale zarówno ze słodkimi dodatkami, jak i wytrawnymi.
Lubicie zaczynać dzień od porządnego, treściwego śniadania? Bułeczki z siemieniem lnianym sprawdzą się doskonale zarówno ze słodkimi dodatkami, jak i wytrawnymi.
letnia woda 200 ml
sól 1 łyżeczki
drożdże suszone instant 2 łyżeczki
mąka orkiszowa jasna typ 700 300 g
siemię lniane 25 g
kminek 1 łyżeczka
2 godz. 15 min.
Czas całkowity
2 godz.
Czas wyrastania
15 min.
Czas wypieku
1. Siemię lniane zalej odrobiną gorącej wody i odstaw na 15 minut.
2. Pomieszaj ze sobą na stolnicy lub w misce mąkę, drożdże, sól, kminek i siemię lniane. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i nie będzie lepić się do palców. Od tego momentu zagniataj intensywnie ciasto jeszcze przez 5 minut.
3. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.
4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto ponownie na stolnicę. Oprósz je lekko mąką i uformuj z niego rulon. Rulon pokrój na 5 równych części.
5. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i odłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
6. Przykryj blaszkę z bułeczkami materiałową ściereczką i odstaw ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw wyrośnięte bułeczki i piecz przez ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją.
Witaj 🙂
Czy mogę użyć innej mąki, niż orkiszowa?
Np. razowa? Albo pomieszać pół na pół żytnią i razową? 🙂
Orkiszową mąkę najlepiej zastąpić mąką pszenną lub ewentualnie z ziaren antycznych samopszy lub płaskurki. Żytnia w tym przypadku się nie sprawdzi.
Bułeczki orkiszowe to zdrowy zamiennik pieczywa pszennego. Jest nie tylko zdrowy, pożywny ale przede wszystkim pyszny. Bułeczki takie są też idealne na drugie śniadanie – my jesteśmy na TAK.
Ile drożdży świeżych należy dać zamiast instant?
Wystarczy 10 g świeżych drożdży, trzeba jeszcze przygotować zaczyn 🙂
Witam
Czy siemię ma byc zmielone?
Pozdrawiam
W tym przepisie nie, nawet widać na zdjęciach, że ciasto ma całe siemię 🙂 Ale ze zmielonym też wyjdzie.
Pozdrawiam.
Nigdy nie miel siemię
Czy aby na pewno to maja być 2 łyżeczki soli na 300g mąki? Bułki wyszły tak słone, ze ciężko się je jadło. Chyba jakaś pomyłka. Pozdrawiam
To stary przepis sprzed kilku lat jak bloga prowadziłam jeszcze z koleżanką i to jej receptura. Ja na tyle mąki dałabym również tylko łyżeczkę soli, chociaż słoność to już kwestia indywidualna i właściwie przy każdym wypieku warto wybrać odpowiednią ilość pod swoje podniebienie.
Z racji tego, że wszyscy w domu mamy uczulenie na laktozę, szukam przepisów bezmlecznych. I kolejny strzał w dziesiątkę. Bułeczki przepyszne!!! Niczego nie zmieniam ani nie ulepszam, sztywno trzymam się przepisów 🙂 Uwielbiam Wasze wypieki 🙂
Cieszę się! 🙂
Zamiast kminku dałam 1,5 łyżki czarnuszki. To pierwszy raz, gdy jej użyłam i przyznam, że trochę za dużo – następnym razem dam pół łyżki i zobaczę efekty. Pomijając ten szczegół bułeczki wyszły piękne, na ciepło pyszne. Zobaczę jak będą się sprawować jutro rano. 😉
Super 🙂 Czarnuszka to świetna przyprawa, szczególnie do pieczywa, ale faktycznie trzeba z nią ostrożnie, bo jest intensywna w smaku 🙂
Witam serdecznie! Mam pytanie odnośnie mąki orkiszowej. Przez przypadek zamiast gotowej mąki kupiłam http://sklep.pekpol.pl/167-275-thickbox/ziarno-pszenicy-orkisz-1-kg.jpg taki oto niezmielony jeszcze orkisz. Czy zmielony własnoręcznie w domu nadawałby się na wypiek np. takich bułeczek? Na opakowaniu co prawda jest przepis, lecz dla posiadaczy termomixu, ja go niestety nie mam, poza tym przepis na bułeczki bardziej mi się podoba.
Nie mam pojęcia czy to będzie to samo co kupiona już mąka… Jeśli to możliwe to proszę o odpowiedź lub chociaż jakąś poradę i pozdrawiam serdecznie 🙂