Przepis

przygotowanie siemienia
15 min
przygotowanie siemienia

1. Siemię lniane zalej odrobiną gorącej wody i odstaw na 15 minut.

Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta

2. Pomieszaj ze sobą na stolnicy lub w misce mąkę, drożdże, sól, kminek i siemię lniane. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i nie będzie lepić się do palców. Od tego momentu zagniataj intensywnie ciasto jeszcze przez 5 minut.

pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie

3. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.

porcjowanie
5 min
porcjowanie

4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto ponownie na stolnicę. Oprósz je lekko mąką i uformuj z niego rulon. Rulon pokrój na 5 równych części.

formowanie
10 min
formowanie

5. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i odłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie

6. Przykryj blaszkę z bułeczkami materiałową ściereczką i odstaw ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

pieczenie
20 min
pieczenie

7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw wyrośnięte bułeczki i piecz przez ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Nasiona lnu
Nasiona lnu
Maleńkie, złote lub brązowe nasiona lnu charakteryzują się delikatnym orzechowo-gorzkawym smakiem. Siemię lniane można spożywać w całości lub w postaci zmielonej. Nasiona lnu doskonale wzbogacają wypieki …
Dowiedz się więcej