Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie aż się zarumieni. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, starty na tarce ser (zostawiamy 3 łyżki), sól, podsmażoną cebulę. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto by było elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki pieczemy metodą góra-dół przez 12 minut, następnie posypujemy z wierzchu resztką tartego sera i pieczemy jeszcze 5 minut. Rumiane bułki studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Upieczone bułki serwujemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min