Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie aż się zarumieni. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, starty na tarce ser (zostawiamy 3 łyżki), sól, podsmażoną cebulę. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto by było elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki pieczemy metodą góra-dół przez 12 minut, następnie posypujemy z wierzchu resztką tartego sera i pieczemy jeszcze 5 minut. Rumiane bułki studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej